Новото метро на Белград: ще остане ли градът без вода?


Новото метро на Белград: ще остане ли градът без вода?
Снимка: bgmetro.rs

8243

Строителството на Белградското метро започна в понеделник на терена Макишко поле, където ще бъде изградена инфраструктура и платформа на бъдещия терминал. Строителните работи започнаха с протести, а екоактивисти твърдяха, че всяко строителство в този район би застрашило сериозно водоснабдяването на сръбската столица, пише EURACTIV.bg.

Заместник-кметът на Белград Горан Весич посочва, че това е най-важният проект на столицата през 21-ви век и че до 2030 г. метрото ще има две линии. Първата линия ще бъде дълга 21,1 километра и ще има 21 станции. Втората ще бъде 21-километрова и ще има 23 станции. Двете линии ще се пресичат на "Савския" площад.

Първата линия на метрото ще минава по поречието на река Сава, пресичайки центъра на Белград, и ще свързва района Макишко поле в югозападната част на сръбската столица с квартал Мириево на североизток, близо до река Дунав. Втората линия ще свързва северозападно предградие на Белград - Земун с квартал Мириево през градската община Нови Белград.

Мащабният проект и френската връзка

"Двете линии на метрото ще струват около 4,6 млрд. евро, а влаковете около 1,5 милиарда. Това се равнява на приблизително пет годишни бюджета и е ясно, че няма да можем да финансираме такъв проект за кратко време сами", казва Горан Весич, цитиран от EURACTIV.rs.

Изграждането на пътища за достъп ще започне през май 2023 г., строителството на метростанции се планира да започне през септември 2023 г., а изграждането на тунелите ще стартира през декември 2023 г. Завършването на първата метролиния и пускането ѝ в експлоатация се очаква през 2028 г. През 2030 г. трябва да фукционират и двете линии на белградското метро.

Огромна роля за реализацията на проекта ще има френската компания Alstom. Тя ще отговаря за доставката на метровлаковете, цифровите системи за управление на влаковете, екранните врати на платформите, инфраструктурата, включително полагането на коловозите и решенията за електрозахранване, както и интеграцията на транспортната система.

Друга френска компания - Egis Rail, която е специализирана в транспортната инфраструктура, е ангажирана с предпроектното проучване, а китайската Power Construction Corporation of China (PowerChina) ще извърши голяма част от строителните дейности, включително и изграждането на депото за метровлаковете, съобщава специализираният сайт railwaypro.com.

Риск за водоснабдяването

В началото на строителството се проведе протестен митинг в квартал Макиш в южната част на града, където гражданите блокираха пътя за известно време. Освен метрото, градските власти планират да построят 4,5 млн. кв. метра жилищни и бизнес площи върху 700 хектара край Макишко поле.

В Макиш са разположени централните съоръжения на Общественото комунално дружество "Белградски водопровод". Пречиствателната станция филтрира речна вода и съхранява големи запаси за жителите на Белград.

Участниците в протеста казаха, че проектът в Макиш ще причини трайни щети и ще засегне бъдещето на гражданите на столицата.

Архитектът Слободан Малдини каза, че Белград се нуждае от метро, ​​но стратегията за неговото реализиране е "дълбоко погрешна", тъй като градът не може да се откаже от стратегически ресурси като питейна вода, която не е възобновяем ресурс.

От опозиционното Движение на свободните граждани посочват, че планираното трасе на метрото е ненужно скъпо, недостатъчно ефикасно и няма да постигне никакви резултати.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички