Повишиха пътните такси по магистралите в Гърция


Повишиха пътните такси по магистралите в Гърция
Снимка:

4443

Концесионерите на големите гръцки автомагистрали обявиха значително увеличение на пътните такси. То ще влезе в сила от следващия месец и предизвика остра реакция от страна на гръцкото министерство на инфраструктурата и транспорта, съобщават гръцките медии.

В съобщение на министерството, цитирано от АНА-МПА, се казва, че желанието му е било да бъде намерено реалистично решение без натоварване на гражданите през 2023 г. и се подчертава, че държавата ще изчерпи всички възможности, с които разполага, за да спре едностранни действия на компаниите.

На 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде обсъдено актуализирането на пътните такси на основата на концесионните договори. Били са проведени две срещи, на 18 и на 24 юли, на които са били дискутирани алтернативни сценарии за намиране на решение, което да не бъде в тежест на гражданите.

Властите изненадани

Още: Скок: Бензинът на гръцките острови надхвърли 2,50 евро за литър

Затова министерството е било изненадано, когато на 28 юли е получило писмо, в което концесионерите заявяват намерението си да пристъпят към значително увеличение на пътните такси.

Икономическият портал capital.gr пише, че увеличение на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било предвидено от 1 януари, но е било замразено за шест месеца заради предизборния период и заради енергийната криза. Този срок обаче вече е изтекъл и концесионерите настояват за това, което е предвидено в договорите им. Според изданието увеличението тази година трябва да бъде в порядъка на 12 процента на базата на индекса на потребителските цени.

Сайтът newmoney.gr уточнява, че в искането на концесионерите увеличението на цените на някои пунктове за събиране на тол такси достига до 16 процента. Новите цени ще се отнасят само за периода септември-декември, тъй като през следващия месец трябва да се определят таксите, които ще се събират от началото на 2024 г., отново според индекса на потребителските цени.

Още: Ето къде разрешената скорост по магистралите става 150 км/ч

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички