Превозвачите се вдигат на протест, искат адекватна транспортна политика


Превозвачите се вдигат на протест, искат адекватна транспортна политика
Снимка: iStock

3028

Превозвачите се вдигат на ефективен протест на 27 април от 10 часа срещу високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството. Това обявиха представителите на транспортния сектор на пресконференция в БТА. Над 100 автобуса и 300 камиона ще бъдат позиционирани пред Министерския съвет, парламента и от БНБ до катедралата "Александър Невски" в София, след което ще проведат протестно шествие. Такива акции ще има и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Русе, съобщи Магдалена Милтенова от името на браншовите организации на автобусните, международните, товарните и автомобилните превозвачи и шофьори.

Исканията им са за премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което според тях ще доведе до поевтиняване с 10 – 15 ст. на горивото за всеки български гражданин. Освен това превозвачите настояват и за намаление на акциза на горивата с 50% за 6 месеца и са изчислили, че тази мярка би снижила цената с 33 стотинки за литър. 27% от шофьорите тръгват пеш, ако горивото прехвърли 3 лв. за литър, сочи анкета

Според браншовите организации е необходима спешна промяна в нормативната база, като се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози.

Категорично против предложенията на управляващите за тол системата се обявиха още организациите в транспортния сектор. "Не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на тол таксите", единодушни са те. Не подкрепят и предложението всички второстепенни пътища да бъдат таксувани. Винетките поевтиняват, тол таксите рязко се вдигат

Превозвачите искат отчетност и публичност на функционирането на тол системата и изразиха съмнения в събирането и разходването на средствата по сегашния модел. 

Протестът няма да е първи и последен, заканиха се те. "Ако правителството припознае нашите искания, времето, което бихме дали е 20 дни от днес, т.е. до 18 май. Ако до 18 май нямаме резултат, ще организираме общонационален протест заедно с много други организации, пряко засегнати от цените на горивата и не са само превозвачи", заяви още Милтенова.

Тя отбеляза, че липсва комуникация между министерствата и подчерта: "Транспортна политикане се прави нито само от Министерство на транспорта, нито само от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, това трябва да бъде политика на правителството".

Превозвачите изтъкнаха още, че исканите от тях мерки са предприети в други европейски страни и упрекнаха българската държава в бездействие. "Във Франция - 400 млн. евро за транспортния бизнес, 750 евро конкретно на превозно средство; в Германия – федерална отстъпка от 14.5 евроцента за дизела и 25 евроцента за бензина; в Хърватия – от 22 май няма влагане на биокомпонента в горивото и има мораториум върху цената на горивата; в Испания по същия начин – цял пакет мерки за милиарди евро, вкл. възстановяване на акциз за превозвачите", посочи Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. "В другите страни от месец и половина ги има мерките и действат, а при нас – обещания, одобрение и нищо не се случва", коментира той. Горивата поскъпват осезаемо, ще доближат 3 лева

Председателят на камарата на автобусните превозвачи Васил Пиронков посочи, че правителството не изпълнява европейския регламент 1370, отнасящ се до социалната функция на превозвачите. "Не може да имаме ние ангажименти и задължения, които държавата контролира и ни натиска и в същото време тя да не си изпълнява своите задължения като член на европейската общност", коментира той. "Повече от 16 социални групи возим, общественият транспорт е социална услуга", подчерта Пиронков и сподели: "Ние сме в по-тежко положение от украинските бежанци, които са по хотелите".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички