Проверяват и шофьори, и пътници за глоби на границите


Проверяват и шофьори, и пътници за глоби на границите
Снимка: БГНЕС

6120

Не само шофьорите, но и пътниците в колите ще се проверяват за глоби на най-големите гранично-пропускателни пунктове, съобщи днес пред журналисти Иво Писанов от "Пътна полиция". На пасажерите няма да се взимат книжките, ако имат връчени, но неплатени санкции, но ще им бъдат връчвани наказателни постановления, които не са получили.

Както стана известно вчера, шофьорите с връчени, но неплатени глоби, могат да се издължат на място, на специално монтиран ПОС терминал. При положение че нямат пари или не искат да платят, книжката им се отнема на място, а ако автомобилът се води на тяхно име, той се спира от движение. Свидетелството за управление и статутът на колата се възстановяват след плащане на дължимите суми.

За момента системата работи само на пункт Калотина, а до средата на следващата седмица ще обхване още седем ГКПП-та, сред които "Лесово", "Кулата" и "Дунав мост".

Проверките важат и за българските граждани, и за чужденци, хванати за нарушение у нас.

До момента с новата система са връчени актове за глоби на шофьори на обща стойност 360 000 лева. Целта на проверките е и да се повиши събираемостта на наложените парични санкции. Стастистика към средата на месец май показа, че за последните 3 години МВР не е събрало глоби в размер на 109 млн. лв.

Глобите могат да се платят по банков път, включително и с онлайн банкиране, през фирми посредници и през портала на МВР.

Според Писанов проверката на границата не се различава с нищо от тази, която от две години и половина полицаите правят на пътя, с тази разлика, че има вариант глобите да се платят на място.

Претенции се предявяват само за глоби, на които давностният срок не е изтекъл. Иво Писанов също защити тезата, че не се ограничава свободното движение, въпреки че шофьор, който е сам в колата или в нея няма друг правоспособен водач и му бъде отнета книжката, няма как да продължи пътя си.

Много често шофьорите изобщо не подозират, че имат актове, защото има проблем със системата за връчването им. Затова и в момента тече подготовката на законови промени по темата. Най-често става дума за засечена превишена скорост, уловена от камери.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички