Първата в света изцяло електрическа самолетна компания стартира през 2025 г.


Първата в света изцяло електрическа самолетна компания стартира през 2025 г.
Снимка: iStock

3477

От 2025 г. британците ще могат да пътуват със самолет с нулеви емисии, предава „Дейли мейл“. Противоречивият британски предприемач Дейл Винс стартира Ecojet – компания, която описва като „първата електрическа авиокомпания в света“.

Ecojet ще извършва чартърни полети между Саутхемптън и Единбург със самолети, оборудвани с водородни електрически двигатели, а пътниците ще се хранят с растителна храна, сервирана от персонал в екологични униформи.

Скоро след това ще последват полети до континентална Европа, а крайната цел са пътувания на дълги разстояния до САЩ и Азия.

Винс е мултимилионер, веган екомагнат, дарил пари на Лейбъристката партия и на активистите за климата „Просто спрете петрола“. Проектът му поставя началото на „авиационна революция“, като за първи път прави възможно пътуването със самолет с нулеви въглеродни емисии.

„Въпросът как да се създаде устойчиво въздушно пътуване тормози зеленото движение от десетилетия, а Ecojet е най-значителната стъпка към решение досега. Желанието за пътуване е дълбоко заложено в човешкия дух, а полетите без емисии на CО2, задвижвани от възобновяема енергия, за първи път ще ни позволят да изследваме нашия невероятен свят, без да му вредим“, казва Дейл.

Флотът на Ecojet ще се състои от 2 размера конвенционални самолети – самолет с 19 места и самолет със 70 места, модернизирани с водородно-електрически задвижващи системи.

Подобно на флотилията, която се изпробва от британско-американската фирма ZeroAvia, водородните горивни клетки на борда използват химическата енергия на водорода за производство на електроенергия. Тези водородни горивни клетки произвеждат енергия чрез смесване на водород и кислород, осигуряван от въздуха чрез химическа реакция. Единственият отпаден продукт, получаван при този процес, е вода, за разлика от традиционната авиация, която има основен принос за емисиите на парникови газове.

След като бъде модернизиран, самолетът ще работи със същата мощност като преди, но със 100% намаление на емисиите на CO2 и други емисии.

Решението да се използват повторно стари самолети, вместо да се строят нови модели от нулата, ще спести 90 000 тона CO2 годишно. Полетите ще излитат от съществуващите летища в Саутхемптън и Единбург, което означава, че няма да се налага да се строят нови летища.

На борда на самолетите ще бъдат предприети мерки за допълнително намаляване на въздействието на авиационната индустрия, в това число сервиране на храна на растителна основа, премахване на пластмасата за еднократна употреба и екологични униформи на персонала. В тях ще се използват материи, които не замърсяват планетата, т.е. няма да съдържат кожа и вероятно ще съдържат „етично добити и отгледани памучни влакна“.

Тъй като електрическите двигатели са почти безшумни, пътниците на борда ще имат по-спокоен и релаксиращ полет – идеален, ако имат нужда от дрямка. Същевременно хората на земята, като летищния персонал или местните жители, няма да усещат миризмата на изгорели изкопаеми горива.

Винс е инвестирал първоначално около 1 млн. паунда в компанията и ще набере допълнителни средства през следващата година.

Цената на полетите не е потвърдена, но по думите му ще бъдат съпоставени цените със съществуващите полети, така че всички да могат да си ги позволят.

Ecojet всъщност ще започне да функционира от 2024 г.; първите ѝ полети обаче изобщо няма да са с нулеви емисии, а ще разчитат на замърсяващи турбинни двигатели. Самолетите на фирмата ще бъдат оборудвани с водородно-електрически двигатели едва след като бъдат одобрени за експлоатация от Службата за гражданска авиация (САА).

Първите преоборудвания ще бъдат извършени през 2025 г., което означава, че през първата година от експлоатацията Ecojet ще лети с конвенционални самолети с високи емисии, както всяка друга авиокомпания.

Към момента на авиацията се падат около 3% от световните емисии на CO2, но цялостният ѝ принос към климатичната криза се оценява на 3 пъти повече заради височината, на която са самолетите, когато отделят парникови газове.

Според Винс това „колосално“ отрицателно въздействие върху планетата ще бъде премахнато завинаги, когато се докаже жизнеспособността на електрическите въздушни превози. Той предвижда авиационната индустрия да последва примера на неговия проект Ecojet и да въведе електрически самолети.

Винс е собственик на компанията за вятърни електроцентрали Ecotricity Ltd., която го превърна в един от най-богатите бизнесмени в Обединеното кралство, на стойност над 100 млн. паунда. Той също е собственик и председател на Форест Грийн Роувърс в Глостършир, наричан първия в света футболен клуб с неутрални въглеродни емисии.

Но се превърна в противоречива фигура заради връзките си с активистите за борба с климатичните промени Extinction Rebellion и Just Stop Oil, на които е правил дарения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Първи пътнически електрически самолет се готви за полет

Бразилска авиокомпания купува 220 електрически самолета

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички