Пътуващите за празниците в САЩ достигат предкризисните нива


Пътуващите за празниците в САЩ достигат предкризисните нива
Снимка: ThePixelman / Pixabay

1357

През предстоящите коледни и новогодишни празници се очаква повече американци да пътуват в сравнение с миналата година, обяви Американската автомобилна асоциация, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя прогнозира, че през 10-те дни между 23 декември и 1 януари включително над 115 милиона души в САЩ ще пропътуват поне 80 километра. Това представлява с 2,2 на сто повече пътуващи в сравнение с предвиждането на асоциацията за същия период на миналата година.

"Толкова голямо желание сред хората да пътуват за празниците не сме наблюдавали от много дълго време", отбелязва Айса Диас, която е говорител на Американската автомобилна асоциация.

Още: Ръст на пътуванията за празниците в Европа, въпреки предупрежденията за сигурността

Организацията обаче прогнозира, че през предстоящия празничен сезон пътуващите в САЩ ще бъдат с 3 на сто по-малко в сравнение с рекорда, постигнат през коледно-новогодишните празници на 2019 г. - преди пандемията от КОВИД-19 да засегне страната.

Пътуващите със самолет са повече от 2019 г.

На този фон пътуващите със самолет в САЩ вече са повече в сравнение с 2019 г.

Броят на пътниците, които са преминали през проверки за сигурност на американските летища, се е повишил с 12,4 на сто спрямо 2022 г. и с 1,4 спрямо 2019 г., според Администрацията за транспортна безопасност на САЩ.

Още: Европейска страна наложи данък на пътуващите с въздушен транспорт

Броят на пътниците, които са летели с някоя авиокомпания в САЩ за празника за Деня на благодарността, е надвишил нивото от 2019 г., поставяйки исторически рекорд от над 2,9 милиона пътувания в рамките на един ден (26 ноември), по данни на Ти Ес Ей.

Авиокомпаниите зад Океана предвиждат успешен празничен сезон.

Общо 39 милиона души (средно по около 2,8 милиона на ден) ще пътуват със самолетите на авиокомпаниите в САЩ между 20 декември и 2 януари. Това обяви браншовата организация на авиационния сектор в страната "Еърлайнс фор Америка" (Airlines for America). Тя прогнозира по около 3 милиона пътуващи със самолет на ден през най-натоварените дни около Коледа.

Данните на Администрацията за транспортна безопасност на САЩ и на "Еърлайнс фор Америка" за броя на пътуващите със самолет се различават, тъй като авиокомпаниите отчитат повече пътувания, когато хората ползват полети с прекачване, посочва АП.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички