Ремонтът на отсечка от АМ "Тракия" e по-скъп от строителството


Ремонтът на отсечка от АМ "Тракия" e по-скъп от строителството
Снимка: ПЦ на АПИ

6124

Ремонтът на магистрала "Тракия" между разклона за магистрала "Марица" и пътен възел "Чирпан-изток", който започна днес, ще струва 70 млн. лева за двете посоки, съобщи пред bTV Даниел Иваничков от Агенция "Пътна инфраструктура".

При положение че става въпрос за малко над 16 километра (от 168-и до 184-и км), то цената на километър е 2.12 млн. лева, повече дори от предизвикалата дискусия първоначално обявена цена. През септември се разбра, че целият осеян с неравности участък от "Тракия" с дължина 52 км ще се ремонтира срещу 90 млн. лв. на посока, или 180 млн. общо.

Така цената на километър обновяване стигна 1.8 млн. лв., при положение че при строежа на участъка през 2007 г. държавата е плащала на изпълнителя по около 1.35 млн. лв. Обяснението беше, че в момента цената на труда и материалите са различни, освен това ремонтът е основен, като се подменя дори некачествено направената основа, обобщава "Дневник". 

Вчера зам. регионалният министър Николай Нанков обяви, че за разлика от вече извършените обновявания в 14 км от участъка, при които магистралата се ползваше, макар и само в лентите за една от посоките, сега аутобанът ще бъде затворен, за да се работи едновременно по цялото му трасе. Според него това решение пестяло време и пари.

Изпълнител на основните дейности ще е добре познатата държавна фирма "Автомагистрали", която за година без конкурс получи доизграждането на магистрала "Хемус" и други поръчки по аутобаните за общо над 4 млрд. лв. Тя ще прибере 140 млн. лв. от прогнозираната обща сума от 180 млн. лв.

Пред БНТ председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски обяви, че гаранцията на ремонта е 3 години при 7 години при строежа. По повод цената той коментира, че изчисленията не са коректни. 17 съоръжения по магистралите "Хемус" и "Тракия" имат спешна нужда от ремонт

"Има различни условия на работа. Ние де факто ще изградим наново магистралата. Не е коректно да се вземе една сума и тя да се раздели на километрите. Трябва да се вземат предвид много условия, които увеличават цената, но за сметка на безопасността, по-големите доходи на работещите в сектора и т.н. Има едно изследване на Kамарата на строителите, според което в България ние строим най-евтино магистралите в цяла Европа", аргументира се Терзийски.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички