Румъния одобри милиардна инвестиция в пристанищата в Констанца и Галац


Румъния одобри милиардна инвестиция в пристанищата в Констанца и Галац
Снимка: Dubai Ports World

6204

Румъния е одобрила да бъдат инвестирани общо 6,14 милиарда леи (1,24 милиарда евро) за модернизация на двете ѝ най-големи пристанища - в Констанца и Галац.

Средствата ще бъдат използвани, за да се разшири и модернизира железопътната инфраструктура на пристанище Констанца и да се премахнат задръстванията на пристанището в Галац чрез подобряване на съществуващата инфраструктура, съобщават от румънското правителство.

Инвестицията от 5,36 милиарда леи (близо 1,1 млрд. евро) в пристанище Констанца ще модернизира съществуваща 258-километрова жп линия и ще добави нов релсов път с дължина 13,6 км, за да се повиши транспортната ефективност и достъпността на пристанището чрез оптимизиране на потока от стоки от морски към сухоземен транспорт. ЕС налива 1 млрд. евро в пристанището на Констанца

Целта на мащабната модернизация е да се подобри търговската дейност и да се консолидира нарастващото значение на пристанището в Черно море, особено в контекста на войната в Украйна, каза премиерът на Румъния Николае Чука.

След нахлуването на руските войски в Украйна, черноморското пристанище Констанца се превърна в основен център за износ на зърно към цяла Европа. Маршрутът през Румъния беше единствения път за милиони тонове зърно, блокирани в украинските пристанища, преди да бъде сключена зърнената сделка между Киев и Москва. Може ли Румъния да спаси житото на Украйна?

Пристанище Констанца е най-голямото в Черно море и 17-ото най-голямо в Европа, като обхваща близо 4000 хектара земя и вода. То разполага с два вълнолома и 140 оперативни котвени места. Към него проявяват интерес и инвеститори от Близкия изток.

Финансирането на подобренията е осигурено с безвъзмездни европейски средства и от държавния бюджет чрез Министерството на транспорта и приходите на държавния железопътен оператор CFR. 4,11 милиарда леи (840 милиона евро) от общата инвестиция са предназначени за монтажни дейности на място.

Инвестицията от 780 милиона леи (159,5 млн. евро) в пристанище Галац предвижда разширяване на съществуващата площ с 30 000 кв. метра, създаване на над 115 000 кв.м мултимодална платформа, модернизация на 868-метрова вертикална платформа и изграждане на 33 682 кв. м зона за терминален достъп.

Дейностите трябва да оптимизират потока от стоки и да подобрят връзката на пристанището Галац с трансевропейския коридор Рейн-Майн-Дунав.

"Ще подобрим функционалността на пристанище Галац, за да се превърне в подходящ елемент от европейската транспортна инфраструктура по речния коридор Дунав-Майн-Рейн, който пресича континента от изток на запад.", написа румънският премиер Николае Чука във Facebook.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички