Сериозни транспортни нарушения в Германия заради стачки на работещите в железниците и летищата


Сериозни транспортни нарушения в Германия заради стачки на работещите в железниците и летищата
Снимка: iStock

3435

Днес се очакват сериозни транспортни затруднения в по-голямата част от Германия, след като два водещи синдиката призоваха за еднодневна стачка в транспортния сектор, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Германският профсъюз на служителите в обществените услуги Verdi и синдикатът на работещите в железниците и транспорта EVG обявиха миналата седмица, че организират заедно трудов протест.

Германската летищна асоциация ADV предупреди, че до 380 000 пътници „няма да имат възможност да се възползват от полетите си“ заради стачките.

Компанията Fraport, която управлява аерогарата във Франкфурт, обяви, че всички редовни пътнически полети през най-натовареното летище в Германия днес са отменени. Fraport е оператор и на летищата във Варна и Бургас.

Управата на аерогарата в Мюнхен обяви, че редовните пътнически и товарни полети през летището са засегнати от стачките. Препоръчва се пътниците, пътуващи през Мюнхен, да се свържат с авиокомпаниите си за повече информация за полетите си.

Синдикатите Verdi и EVG предупредиха миналата седмица, че стачката ще доведе до затваряне на някои тунели на магистрали в Германия, ще наруши движението на регионалните влакове и на пътуващите на дълги разстояния, ще парализира местния обществен транспорт в няколко германски провинции и ще предизвика нарушения при морския и речния транспорт в страната.

Профсъюзът на железничарите и транспортните работници (EVG) преговаря за около 230 000 работници в 50 железопътни и автобусни компании, за които иска 12-процентно увеличение на заплатите или поне 650 евро на месец повече. Verdi преговаря за приблизително 2,5 млн. работници от публичния сектор на федерално и общинско равнище, включително работещите в местния транспорт и на летищата.

Профсъюзът настоява за 10,5% повече, но поне 500 евро на месец. „За много хиляди служители е въпрос на съществуване дали сега ще има подходящо увеличение на заплатите", заяви лидерът на Верди Франк Вернеке пред Bild am Sonntag. Той говори за най-голямата стачка от 1992 г. Следващият кръг от преговори е планиран за периода от понеделник до сряда в Потсдам.

Deutsche Bahn обяви, че заради трудовите протести днес няма да пътува нито един от влаковете на дълги разстояния. Движението на регионалните влакове в Германия ще бъде „сериозно редуцирано“, допълни германската железопътна компания. Компанията вярва ситуацията да се нормализира и във вторник, 28 март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова порция стачки парализира 4 германски летища, стотици полети са отменени

Стотици полети в Германия са отменени или забавени заради стачка

Стачки парализираха 8 летища в Германия. Хиляди полети са отменени

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички