София тегли 60 млн. евро кредит за градски магистрали


София тегли 60 млн. евро кредит за градски магистрали
Снимка: БГНЕС

3643

София ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътрешните рингове, ремонт на трамвайни линии и първата част от зеления ринг. Става дума за 10 стратегически обекта, които ще изпълним за 5 г. Работата по първите от тях ще стартира още през следващата година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заемът ще се изплаща в период от 20 г., като лихвата ще е 0,35%.

"Един от стратегическите приоритети в предизборната ми програма е завършване на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път. Това са големи проекти, които изискват големи инвестиции. Ако за изграждането им ползваме само общински средства това ще се случва с бавни темпове, другият вариант е да ограничим инвестициите в останалите сфери, което не можем да си позволим", обясни Фандъкова, цитирана от в. "24 часа".

Десетте обекта, които ще се изградят със средствата от заема, са: завършване на булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", участъци от Източната тангента; "Рожен", разширение на "Ломско шосе", довършване на бул. "Копенхаген", реконструкция на бул. "Скобелев", ремонт на трамвайната линия по бул. "Стамболийски", както и на тази по булевард "Царица Йоана" заедно с тунела. Със заема ще се изгради и първата част от зеления ринг на столицата по старата жп линия от Борисовата градина до "Слатина".

Освен тези обекти е предвиден и списък с пет резервни, тъй като става дума за рамков заем. Това означава, че ако проектната готовност за един обект е по-напреднала от тази за друг, ще можем да ги подменим, уточни зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той подчерта, че при изискване общинският дълг да не надхвърля 15% от приходите, за София с новия заем той ще остане под 8% до 2040 г.

"София може да получи този инвестиционен кредит при възможно най-изгодните условия заради финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг, който имаме", подчерта Фандъкова.

Планира се довършването на бул. "Копенхаген" – от ул. "Самоковско шосе" до бул. "Ал. Малинов". В списъка е и строителството на източната тангента от северната скоростна тангента до бул. "Ботевградско шосе". Планира се и изграждането на бул. "Рожен" от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента. "Ломско шосе" ще се разшири от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до околовръстния път.

Друг обект, който общината ще изгради със средства от ЕИБ, е и дълго чаканата реконструкция на бул. "Ген. Скобелев" с изместване на трамвая върху рампа. Част от проекта е и реконструкцията на транспортния тунел при НДК. Зеленият ринг пък ще свърже районите "Слатина" и "Изгрев" по трасето на бившата жп линия при гара "Пионер". Плановете са там да се изградят 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк.

В резервния списък са включени реконструкция на бул. "Рожен" от надлез "Надежда" до жп линията, изграждане на улиците "Войводина могила" и "Народен герой" в "Овча купел", които ще се явяват като обходен маршрут при изграждането на околовръстния път, реконструкция на бул. "Джеймс Баучер" и трамвайната линия по него, Западната тангента – от "Ломско шосе" до бул. "Сливница" и ремонт на улиците, по които е предвидено да се изгражда ВиК-мрежа, обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички