"Суперкамери" дебнат за нарушители на пътя


"Суперкамери" дебнат за нарушители на пътя
Снимка: БГНЕС

7166

Пътните полицаи в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Ловеч ще получат по една "суперкамера" и ще могат да засичат прецизно не само превишаване на скоростта, но и неправилно изпреварване, съобщава Нова телевизия.

Новите камери ще са на тринога. Това означава, че са преносими и всеки път ще засичат нарушители от различни места. Ще могат да снимат за превишена скорост и през деня, и през нощта. Идеята е да се засили контролът на движението. Сделка или не: Как можем да се пазарим за глобите на пътя

От малко повече от месец устройствата се тестват от органите на реда, за да е сигурно, че няма да дават грешки, когато влязат в употреба. Разликата от познатите у нас камери е, че тези ще могат да засичат с точно каква скорост се движи всяка кола и неправилно изпреварване. Пътните полицаи ще започнат да ги използват към края на работната седмица, когато ще стартира и нова акция на КАТ за превишена скорост.

Пред "Нова телевизия" инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" коментира, че издадените електронни фишове за превишена скорост растат. "Това говори за една недобра дисциплина на шофьорите и не ни радва. Само за изминалата събота, когато валеше, имаше рязък скок на произшествията със загинали и ранени", посочва той.

Камерите са руски, могат да засекат скорост до 300 км/ч, разпознават скоростта на колите във всички ленти, в двете посоки. Засичат дали някой кара в насрещното, или в бус лента. Дали ще постигнат желания ефект зависи и от това кога и как ще бъдат връчени електронните фишове с установените нарушения.

Всъщност за тези камери се говори още от 2018 г. На няколко пъти бе обявено, че те се тестват и поставят. После се появиха информации, че те са хакнати. Сега за пореден път се говори за тяхното поставяне.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички