Сърбия смята да строи 5 нови летища


Сърбия смята да строи 5 нови летища
Снимка: iStock

3275

До 2025 г. Сърбия би трябвало да има най-малко 5 нови летища и цялата територия на страната да бъде покрита с въздушни връзки, заяви директорът на компанията "Летища Сърбия" Михайло Здравкович, цитиран от агенция Tanjug.

Нито един от тези проекти не се изплаща, но трябва да допринесе за развитието на икономиката, най-вече на туризма, като от друга страна е и подкрепа за развитието на въздухоплаването, каза той.

Сърбия има над 30 малки летища, които през последните 3 години се опитва да управлява от един център, от компанията "Летища Сърбия". А каква е политиката на съседна Черна гора - четете тук

Летището в Крушевац бе почти погълнато от индустриалната зона в града и от 2017 г. започна строителството на ново летище там. Западна Сърбия от дълго време очаква за туристически цели да бъде отворено някогашното военно летище край Ужице, но все още не е определена стратегическата позиция на летището заради близостта на съществуващото международно летище Морава и изграждането на автомагистрала, която ще свързва Ужице с градовете Чачак и Кралево, каза Здравкович.

В момента е в ход изграждането на спортно летище в Праняни, на мястото, където преди 76 години кацнаха съюзнически самолети, с които бяха евакуирани над 500 американски пилоти, каза още директорът.

В източната част на Сърбия се очаква построяването на летище с името "Сребърно езеро", което да повлияе на развитието на туризма в целия район.

Професорът от Икономическия факултет Слободан Ачимович посочи, че инвестирането в тази инфраструктура е решение за хиляди хора от диаспората, които вече няма да пътуват часове наред до домовете си, но преди всичко е важен фактор за развитието на икономиката и предимно на туризма.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички