Тираджиите от Източна Европа вече няма да са "роби", а само безработни


Тираджиите от Източна Европа вече няма да са "роби", а само безработни
Снимка: iStock

14400

Експлоатация и лоши условия на труд – ЕП прие пакета "Мобилност" с надежда да бъдат решени дълго отлаганите проблеми в международните товарни превози. Но дали така не прави "мечешка" услуга на шофьорите, пита Х. Бьоме в статия за Deutsche Welle.

Напоследък се говореше много за условията на труд в германските кланици: тежка работа за мизерни пари, претъпкани жилища с ужасни хигиенни стандарти. Потърпевшите – най-вече работници от Източна Европа, повечето от Румъния и България. Модерно робство насред Европа.

За отмяната на "модерното робство", по определението на синдикатите в Германия, в една друга сфера в Европа се водиха ожесточени спорове в продължение на 3 години. Сега битката изглежда приключила, след като Европейският парламент (ЕП) откри пътя за налагане на нови правила в бранша на автомобилните превози.

Непримирими позиции

Който обаче си мисли, че всички подкрепят подобряването на условията на труд за мъжете зад волана, греши изцяло. Откакто през пролетта на 2017 г. ЕК представи своите предложения, пламна остър спор между страните-членки на Общността. Фронтовата линия преминаваше между Германия, Франция и държавите от Бенелюкс от една страна, и източноевропейските и балтийските държави от друга.

Освен другото, Полша, България и Литва упрекнаха съседите си от Запад, че основно се стремят да защитят собствените си логистични фирми – т.е., че провеждат протекционизъм. Те пък се позоваха на нелоялната конкуренция чрез дъмпинговото заплащане в бранша от страна на източноевропейските фирми. Нещата са още по-объркани: спедиторски фирми от Западна Европа основаха дъщерни фирми в България или Румъния, за да плащат на шофьорите по тамошните, по-ниски стандарти.

А измеренията на проблема са повече от сериозни, тъй като над 70% от товарните превози в Европа се извършват от източноевропейски фирми, сочат данните на Евростат. Тоест, ако сега се наложи да се установи относително "справедливо" заплащане, много от източноевропейските фирми няма да могат да си го позволят. И ще се окаже, че българските или румънските шофьори са освободени от "робството", но пък ще загубят работните си места. Именно това обяснява острия отпор на източноевропейците спрямо новите правила.

Изместване към Източна Европа

Необходимостта от промяна в условията на труд по европейските пътища се открои покрай ужасния случай от миналата есен, когато в близост до Лондон в камион с българска регистрация бяха намерени 39 мъртви тела. Впоследствие се разбра, че след регистрацията си през 2017 г. камионът изобщо не е влизал в България. Новите изисквания за мобилност ще унищожат българския транспортен бизнес

Това наподобява ситуацията в открито море, където повечето кораби плават под флаговете на различни данъчни оазиси. А пък по европейските пътища се движат камиони с източноевропейска регистрация. Да, това може да бъде наречено протекционизъм.

Но по-важно е да се подобрят условията на труд на тези съвременни номади. Макар някои източноевропейски държави вече да заявиха, че ще подадат жалба срещу новите условия – има нужда и от по-добри стандарти на работа за превозвачите. Както и от по-добро заплащане на техния труд.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички