Тол таксите ще зависят от вредните газове


Тол таксите ще зависят от вредните газове
Снимка: iStock

4768

Тол таксите на камионите за движение по пътищата ще трябва да зависят и от емисиите вредни газове. Това предвижда промяна на Директива на ЕС, която беше одобрена от Съвета на ЕС на първо четене. Предстои промените да бъдат приети от Европейския парламент на второ четене, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Целта е да се намали отделянето на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата и да се стимулира използването на екологични превозни средства. С промените от страните членки се изисква да променят таксите за ползване на пътища от тежки превозни средства в зависимост от емисиите на въглероден диоксид.

Данните за вредните емисии ще се взимат от техническите характеристики на съответното превозно средство. Първоначално схемата ще се прилага само за най-големите камиони, но постепенно ще обхване и други видове тежки превозни средства.

Страните от ЕС сами ще решават дали тол таксите или винетките за колите да зависят от екологичните им характеристики. Но тол таксите и винетките в страните от ЕС за фургони и микробуси също ще трябва да зависят от екологичните им характеристики от 2026 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички