Увеличават с 300 лева заплатите в градския транспорт в София


Увеличават с 300 лева заплатите в градския транспорт в София
Снимка: iStock

11023

Заплатите на работещите в столичния градски транспорт ще бъдат увеличени на два пъти през тази година. Това стана ясно след среща на ръководството на Столична община със синдикатите.

"Първото увеличение ще е от 1 март със 150 лв. Очаква се да има и второ такова - от 1 септември", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя изрази надежда, че с изработването на нов бюджет ще има подкрепа и за по-голямо увеличение. "В рамките на последните 4 години последователно увеличавахме заплатите на работещите в градския транспорт, така че се надявам те да помнят и да оценят това. Даваме си сметка, че им е трудно, ние ценим изключително много нашите шофьори, разбираме техните искания, но това можем да направим засега", коментира още Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни, че на годишна база двете увеличения ще струват на общинския бюджет около 32 милиона лева.

Екатерина Йорданова, председател на транспортните синдикати, уточни, че конструктивният диалог, който имат те в Столична община не се наблюдава в други сектори на страната. "Разбира се, че хората искат и заслужават повече и ние ще продължаваме да работим за тях, надяваме се с новите национален и общински бюджет да договорим и по-голямо увеличение", коментира още Йорданова.

По-рано днес служители на градския транспорт се събраха на протест пред сградата на Сотлична община. "Ние работим по над 9 часа, отговаряме за животите на толкова много хора, а заплатите са прекалено ниски. Всички ние тук си обичаме професията, искаме да работим това, но искаме и достойно заплащане за своя труд", коментира пред БГНЕС Богомил Рилов, служител на столичния електротранспорт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Влизат в сила новите цени за градски транспорт в София

Готвят намаление на картите за градски транспорт заради високите цени

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички