Великобритания задължава всеки дом да има зарядно за електромобили


Великобритания задължава всеки дом да има зарядно за електромобили
Снимка: iStock

3079

От 2022 г. всеки новопостроен дом във Великобритания трябва да разполага задължително със станция за зареждане на електрически автомобили. Германия се цели в 1 млн. зарядни станции за електромобили до 2030 г.

Това е поредна крачка в Плана на правителството на Острова да ограничи ползването на бензинови и дизелови автомобили с цел намаляване на вредните емисии. Основна цел е до 2030 г. в страната да спрат да се продават конвенционални автомобили, а от 2035 г. да бъде спряна и продажбата на хибриди, като ще се разрешава само продажбата на електромобили. Какво ще стане с батериите на старите електрически коли?

Въвеждането на задължителни зарядни станции е поредна част от стратегията на правителството за намаляване на емисиите вредни газове и желанието й да бъде световен лидер по въпросите на екологията.

„Инвестираме в нови проекти за превръщане на вятърната енергия във водород, и нашата стратегия за нулев отпечатък се очаква да привлече около 90 милиарда британски лири инвестиции от частния сектор, като стимулира създаването на висококвалифицирани работни места с висока заплата", каза премиерът Борис Джонсън.

Изискването за станциите за зареждане от догодина ще засегне всички жилищни сгради, всички промишлени, както и паркинги с повече от 10 места за паркиране.

В момента повечето собственици на електромобили ги зареждат с обикновен кабел, не със станция, а това отнема много повече време. Според различни изчисления на компании на Острова, средната цена за инсталиране на специално зарядно устройство у дома е около £800 (около 1860 лв. – бел. ред.). Правителството, обаче, оказва мощна финансова подкрепа за инсталирането на станциите. Защо в България се купуват малко електромобили?

Новото изискване, свързано с електромобилите, предизвика гнева на лейбъристите, които разкритикуваха плана на правителството и обвиниха премиера Джонсън, че „проваля британските автомобилни компании и работниците в тях“.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички