Влак-стрела влезе в битката с коронавируса


Влак-стрела влезе в битката с коронавируса
Снимка: SNCF

40592

Франция приложи нестандартен подход в борбата с коронавируса, включи и най-модерните си влакове (TGV) в битката за спасяване на човешки животи.

Властите използваха медицински високоскоростен влак, за да транспортира 20 тежко болни от Covid-19 от един от най-тежко засегнатите региони в страната. Преместването трябва да облекчи работата на препълнените болници в Елзас, където са регистрирани почти половината от смъртните случаи в страната.

Пътническите вагони на специалния влак са трансформирани в медицински, като всеки от тях е оборудван като реанимационно отделение, включително с дихателни апарати и кислород. Могат да бъдат настанени четирима пациенти, за които се грижат 6 души медицински персонал.

Влакът изминава 800-километровото разстояние от североизточния град Страсбург до югозападния Анже (където има много по-малко случаи на Covid-19) за 5 часа. 5-те вагона са поели по маршрута рано тази сутрин. За допълнителна сигурност 20-те пациенти са докарани до тях с отделни линейки.

"Източният регион сега е на гребена на вълната. Всеки регион ще преживее това през следващите седмици, но по различно време. Идеята е да се възползваме от забавянето в разпространението и да се прехвърлят пациенти от най-тежко засегнатите в по-слабо засегнатите райони", обясни пред телевизия France 2 д-р Лионел Ламo, който ръководи операцията, извършвана съвместно с държавния жп оператор SNCF.

Макар високоскоростните влакове да се движат с до 300 км/ч, те возят много по-плавно от другата бърза алтернатива за транспорт на критично болни – хеликоптерите. По думите на Ламо пациентите ще бъдат стабилни, позволявайки на медиците по-лесно да им оказват спешна помощ на влаковете при необходимост. С влаковете могат да се превозват и повече пациенти.

Извънредният план е измислен веднага след атентатите от 2015 г., за да се спасяват жертви на тероризъм.

Влаковете-стрели вероятно ще изпълнят много подобни мисии. "Това ще ни позволи да "въртим" пациентите из Франция. И дори из цяла Европа, ако се наложи", казва д-р Ламо.

Франция е една от най-тежко засегнатите страни от коронавируса в Европа. Все по-сигурно е, че официалната статистика за болните в страната не отразява реалната ситуация. По официални данни заразените французи са 26 000 души, но се оказва, че други 40 000 с по-леки симптоми изобщо не са тествани за вируса.

Според френските власти 1300 души са починали следствие на Covid-19, но това е статистиката само от болниците. Вероятно жертвите са много повече.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички