Задава се нов скок в цените на куриерските услуги у нас


Задава се нов скок в цените на куриерските услуги у нас
Снимка: iStock

2457

Предстои куриериските компании да вдигнат цените на доставките от 1 септември, предава „Телеграф“. Увеличението ще бъде в размер на близо 6%, като това вероятно ще доведе и до поскъпване за първия учебен ден на дрехи, пособия и козметика, които се продават онлайн, прогнозират търговци. Куриерите вече са уведомили фирми, за които правят доставки по договор, че след месец цените ще бъдат повишеи с 5,7%.

Потърпевши ще са крайните клиенти

Последствията от повишаването на цената за фирмите ще се прехвърли и на крайните клиенти. Заради по-лошите условия от куриерите много търговци ще бъдат принудени да вдигнат всички цени на стоките си за крайните клиенти, за да компенсират поскъпването. „Единствено ако поемат разхода за своя сметка и са готови значително да намалят печалбата си, няма да повишат стойностите“, смята собственик на онлайн магазин.

Промоции?

Към момента една от големите куриерски комапнии е обявила промоция за пратки за крайни клиенти. Цената за разнос от един адрес до друг без включено вземане и доставка до врата е 2,47 лв., но ще важи до 1 септември. След това се предвижда да се повишат и цените за крайните потребители, не само за фирмите.

Потребители споделят, че и в момента доставките не са евтини, а напротив – драстично са поскъпнали спрямо 2022 г. По думите им понякога връщането на определена стока излиза по-скъпо от нея заради куриерските тарифи. В много случаи има и такса за наложен платеж.

„При положение че навсякъде има падащи цени, за втори пореден месец от НСИ регистрират дефлация, няма мотив куриерите да вдигат таксите за доставка, която начисляват към фирмите, с които имат договори“, смятат търговци, като според тях цените на горивата не може да са основание за повишенията, тъй като са отделно перо и разходите се плащат според цените на дизела и бензина всеки ден.

Миналата седмица една от куриерските компании публикува отчета си във фондовата борса, като стана ясно, че е увеличила приходите си за полугодието с близо 20%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето къде и кои офиси на Еконт ще работят и в неделя 

Заради "пътните условия": Еконт рязко вдига цените

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички