Затвориха част от АМ "Тракия" заради снежната буря


Затвориха част от АМ "Тракия" заради снежната буря
Снимка: iStock

4580

Магистрала "Тракия" е затворена в участъка между Карнобат и Бургас заради снежната буря, съобщи bTV, като се позова на Областното подразделение на АПИ.

Движението ще бъде спряно заради т.нар. "фунии" – завихряния в откритите участъци на магистралата, които покриват пътното платно със сняг и лед. Те са резултат от бурния вятър, достигащ до над 100 км/ч, който разпръсква натрупания около пътя сняг.

Въздушните "фунии" са поне 10 в участъка между Карнобат и Бургас и непрекъснато се увеличават. Те силно ограничават видимостта на шофьорите, затрудняват стабилността на движение на колите и увеличават риска от катастрофи.

Шофьорите, пътуващи от и към Бургас, могат да използват обходен маршрут по стария път към морския град през Петолъчката. По него се минава от АМ "Тракия" при пътен възел "Зимница" – с. Зимница – "Петолъчката" – път I-6 Карнобат – Айтос – Бургас и обратно.

Ситуацията в Старопланинските проходи остава сложна. Затворени са проходите Троянски (Беклемето) и Шипка. След над 20-часов снеговалеж и упорита работа на десетки снегорини, Проходът на Републиката (Хаинбоаз) вече е отворен при зимни условия. Очаква се движението да е доста натоварено  

Цяла Източна България пострада от снежната буря. Десетки села в Старозагорска, Хасковска, Ямболска, Шуменска, Русенска, Варненска и Бургаска област са без ток, а много от тях са в снежен капан.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

1320 снегопочистващи машини са обработвали пътищата у нас през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

От АПИ призовават шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички