50-те водещи фирми у нас с 646% ръст на печалбите


50-те водещи фирми у нас с 646% ръст на печалбите
Снимка: iStock/Guliver

4418

Растежът на българската икономика е по-голям от очакванията, а печалбите на водещите фирми се увеличават значително. Тези оптимистични данни представиха днес от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организацията презентира 18-тата си годишна класация на 100-те водещи фирми у нас.

През 2015 спрямо предходната година фирмите в подреждането бележат 125% среден ръст на приходите от продажби. Общите приходи са около 1,5 млрд. лева, като най-добре се представят предприятията от сферите на търговията и строителството – те имат по около 30% увеличение, докато при тези от селското стопанство то е едва 5 на сто. Оказва се, че на 100 лева вложени собствени средства една фирма отчита средно по 85 лв. печалба. На 100 лева реализирани приходи от продажби пък печалбата е 35 лв.

Първите 50 дружества, класирани по изменение на печалбата, имат ръст на спечеленото с цели 646% за година. Средната заработена сума на предприятие е 9,4 млн. лева, а най-добре представилата се фирма е прибрала 33 млн. лева. Най-много фирми в 50-ицата има отново от търговията и строителството, а на трето място (12%) са производителите на храни и напитки.

Неизненадващо с най-добро развитие могат да се похвалят предприятията от Югозападния регион – техните приходи са 10 пъти по-високи от тези на „колегите“ им от Северозапада. На второ място като район, при които са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Североизточния. Причината е една – неговата структурна специализация в химическата индустрия, а фирмите от нея имат стабилни приходи и изнасят своята продукция в цял свят. Класацията е направена на база счетоводните данни на над 6000 фирми, които формират 84,7% от БВП на страната.

Растежът на родната икономика през второто тримесечие на 2016 е 3% на годишна база, заявиха още от БТПП. „Оптимисти сме за развитието на България. Катастрофалните прогнози на някои експерти не се случват. Бизнесът се справя с предизвикателствата, а един от основните проблеми – липсата на квалифицирани мениджъри, започва да се разрешава. Ръстът на икономиката се дължи на макроикономическата стабилност и непипането на данъците. Предлоставяме добри условия. Много турски и гръцки компании, които са в затруднение в страните си, сега планират да направят нови инвестиции в България“, заяви Цветан Симеонов, председател на Палатата.

По думите му излишъкът в бюджета е нещо положително и той трябва да се използва за погасяване на дълговете.

Относно сагата около данък „уикенд“ и одобрените от бюджетната комисия законови промени, които планират въвеждане със задна дата на 10% налог върху разходите за лично ползване на фирмени активи, Симеонов коментира, че това може да се отрази негативно на имиджа на страната. „Всички тези спорове, има ли обратно действие – всичко това стига до ушите на анализаторите и на инвеститорите. Бъдете сигурни, че ще ни дръпне назад в международните икономически класации, ако по този начин се въвеждат допълнителни тежести за бизнеса“, заяви той.

По темата за новата работодателска организация на Мирослав Найденов – Съюз за стопанска инициатива (ССИ), срещу чието легитимиране изригна лидера на КРИБ Кирил Домусчиев, Симеонов заяви, че БТПП има принцип да не говори лошо за други организации. „Аз не знам организация, на която документите да са перфектни. На нас още една организация не ни пречи. Това не значи, че сме доволни от критериите. Предстои да им направим анализ и да изпратим на институциите предложения за промени“, каза още Симеонов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички