Приемаме еврото най-рано през 2023 г.

Приемаме еврото най-рано през 2023 г.
Източник: iStock

Най-ранната дата, на която България може да приеме еврото, е януари 2023 г., а Хърватия може да стане част от общата валута година по-късно. Това прогнозират експертите на американската рейтингова агенция Fitch.

За целта двете държави трябва да изпълнят критериите на Европейския механизъм за обменни курсове (т.нар. "чакалня" на еврозоната) и след това по-широките изисквания за конвергенция.

България официално подаде документи за чакалнята на еврото през юли 2018 г., а решението дали може да се присъедини към нея се очаква до края на 2019 г. Хърватия кандидатства за присъединяване към ERM II в началото на юли тази година.

Румъния също показа интерес да се присъедини към валутния механизъм, но в момента няма официален график.

Приемането на еврото в страните от Централна и Източна Европа би било положително за тяхната суверенна кредитоспособност, твърдят от рейтинговата агенция.

От Fitch смятат, че перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават бледи, най-вече заради нежеланието на политиците, а понякога и заради много ниската обществена подкрепа за членство в еврото.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.