Ружа Игнатова: Къде е криптокралицата, къде са парите?


Ружа Игнатова: Къде е криптокралицата, къде са парите?
Снимка: OneCoin.eu

23559

Огромна измамна схема, събрала на 4 млрд. евро, супер луксозен живот и връзки с могъщи покровители, мистериозно изчезване и вероятно пластична операция за смяна на самоличността. Не, това не е холивудски филм, а реалната съдба на д-р Ружа Игнатова, станала известна с пирамидата OneCoin.

Криптокралицата е главната героиня в разследване на BBC, което се опитва да разкрие какво се е случило след безследното ѝ изчезване и къде би могла да се намира тя в момента. По петите ѝ са ФБР, частни детективи и властите в няколко държави. Но никой реално не знае къде е, дори собственият ѝ брат Константин, който поема бизнеса след изчезването ѝ, а вече е в ръцете на американското правосъдие.

В разследването срещу скандалната д-р Ружа и брат ѝ изплуват щедри подкупи на държавни служители от цял свят, връзки с международен наркобос, чието име никой не смее да спомене, и измами за суми, колкото бюджета на някоя бедна държава.

Разкритията на разследващия журналист на BBC Джейми Бартлет и документите по делото срещу Константин Игнатов хвърлят светлина върху сложния пъзел от събития и схеми, в които е оплетена криптокралицата.

В края на октомври 2017 г. Игнатова лети за Атина, след което просто се изпарява и от над 2 години е в неизвестност. Смята се, че нейни високопоставени приятели (вероятно политици) са я предупредили, че е издирвана и тя решава да изчезне. Страхувала се, че някой от близките ѝ ще я предаде на ФБР.

Многобройните ѝ имоти започват да се прехвърлят и продават между различни фирми и мними собственици, така че на нейно име не остава почти нищо. Опитни измамници като нея умеят да действат по начин, по който парите и имуществото им просто да изчезнат, а това ги прави още по-трудно откриваеми, обясняват експерти.

Според една от версиите криптокралицата се укрива в България, според друга е в Гърция, което ѝ позволява свободно да плава из Средиземно море с луксозната си яхта. Д-р Ружа действително е засичана в елитни ресторанти в Атина, но няма доказателства колко време е прекарала там, нито дали още е в града.

Смята се, че има поне няколко фалшиви паспорта, които ѝ позволяват да пътува свободно из Европа, както и между Русия и Дубай. Известно е, че е живяла във Франкфурт, където са бившият съпруг и детето ѝ. Според анонимен източник тя прекарва много време там.

Друга следа води към Букурещ, където се провежда луксозно събитие на OneCoin. Британският журналист твърди, че криптокралицата е присъствала там, но променена от пластична операция.

Развивайки измамната си схема, д-р Ружа се е забъркала с много влиятелни хора, а следите водят към организираната престъпност. Говори се за популярен наркобос от Източна Европа – тя и брат ѝ вероятно са работили за него, помагайки му да пере парите си.

Константин Игнатов признава пред обвинителите, че се страхува за живота си и дори може да бъде включен в американската програма защита на свидетелите и да получи нова самоличност в замяна на свидетелски показания срещу другите основни фигури в схемата.

Изплашена от бързия растеж на финансовата си пирамида (в OneCoin са инвестирали над 3 млн. души от 175 страни), мафиотите, с които се е забъркала, и предчувствайки драматичната развръзка, криптокралицата вероятно е търсила начин да се измъкне от цялата каша и може би това е предизвикало мистериозното ѝ изчезване.

Според Джейми Бартлет още от самото начало д-р Ружа е знаела, че ще има достатъчно отчаяни или алчни хора, които да заложат на OneCoin. Тя е била наясно, че истините и лъжите трудно се различават, когато има толкова много информация онлайн.

Знаела е също, че властите, полицията и медиите трудно ще разберат какво се случва. И най-важното от всичко – предвидила е, че когато те най-накрая разберат какво се случва, тя ще е изчезнала... Заедно с всичките пари!

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички