Близо 85% от българите живеят в собствено жилище


Близо 85% от българите живеят в собствено жилище
Снимка: istock

5946

България е седма в Европа по най-висок процент жилищна собственост, сочи изследване на Compare the Market Australia сред 26 страни. То включва процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми в страните и определя тези с най-висок процент жилищната собственост в Европа.

Страната с най-висок процент жилищна собственост е Румъния – 96,1%. Това е с малко под 4% повече от Словакия, която е втора и с над 45% спрямо страни като Германия. Преди страната ни застават още Хърватия, Унгария, Литва и Полша. В България 84,3% от хората живеят в собствено жилище. А страната ни е с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро. След това е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро и месечен наем – 349 евро. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Втора в Европа по процент на жилищната собственост е Словакия с 92,3%, като там средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а наемите 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това прави огромен скок с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма и липсата на реален пазар на наеми.

Третото място в проучването си поделят Хърватия и Унгария – 91,3% от населението там живее в собствено жилище. Цената на имотите в Унгария е средно около 2250 евро на квадратен метър, а наемите са 453 евро. В Хърватия пък жилищата струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е около 414 евро. Изпреварваме Гърция и Хърватия по поскъпване на жилищата

На Запад живеят под наем

Германия е европейската страна с най-нисък процент жилищна собственост – малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. Германия има силно развита наемна икономика с политики като високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и без отстъпки от данъка върху лихвата по ипотечния кредит, което затруднява купувачите.

След нея, втора по най-нисък процент на жилищна собственост в Европа, е съседна Австрия с 55,3%. Подобно на Германия и тя има силна култура за наемане вместо за купуване. Наемите в Австрия са и доста по-достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания с 59,3% жилищна собственост. Цените на имотите в скандинавската страна са средно 4900 евро на квадрат, което обяснява защо толкова малко хора имат свой дом. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

"Има близка връзка между цените на имотите и наемите и жилищната собственост. Страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което означава, че там потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите", обяснява Хана Нортън, говорител на Compare the Market.

По думите ѝ в страните с най-висока жилищна собственост (Румъния) цените на имотите са много по-ниски. И обратното в страните с най-ниска жилищна собственост (Германия), цените на имотите са по-високи.

В страните с най-скъпи имоти в Европа е малко вероятно хората да имат собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред тях и имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Единствено Норвегия е изключение от правилото. 

Връзката между средните цени на наемите и жилищната собственост е много сходна с тази при цените на имотите. В страните с най-високи наеми, като Люксембург, Нидерландия и Норвегия, все пак хората живеят под наем въпреки големите разходи. Високите цените на наемите в страните с ниска жилищна собственост показват, че излизането от цикъла на наемите е трудно, тъй като средните наеми поглъщат голям дял от бюджета на хората. Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София

Жилищата в София поскъпват най-бързо

Къде са най-евтините апартаменти в София?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички