Броят на имотите под наем на Острова достигна 14-годишно дъно


Броят на имотите под наем на Острова достигна 14-годишно дъно
Снимка: iStock

2119

Броят на наличните за наемане жилища в Обединеното кралство е спаднал до 14-годишно дъно, като засилва натиска върху наемателите, конкуриращи се да намерят достъпно място за живеене, сочи нов анализ.

През юни 241 000 жилища са били налични в частния сектор за имоти под наем спрямо 370 000 през юни 2019 г. - спад от над 1/3 (35%), отбелязва консултантската компания TwentySi.

Събирайки данни от източници, включително агенции за имоти и отдаване под наем и онлайн портали за имоти, TwentyCi заяви, че наличността на жилища под наеми е на най-ниското си ниво, откакто анализира данните през 2009 г., предава Financial Times.

„Наличността е намаляла, а достъпността се е свила. Има много по-малко имоти и струват повече. Това не е чудесно за наемателите“, посочва Колин Брадшу, главен директор за клиентите в tTwentyCi.

Наемодателите с ипотеки и техните наематели са под нарастващ натиск, след като по-високите лихви и завишеното търсене за имоти под наем доведоха до остри повишения на наемите през последните 2 години.

Макар че данните още не показват голямо излизане на наемодатели от пазара, Брадшоу казва, че достъпността на ипотечните кредити е намаляла драстично през последните 2 месеца, като подкопава бизнес моделите на наемодателите и причинява известно освобождаване от инвестиции сред инвеститорите в портфейли с имоти под наем. „Позицията на доходност на всеки актив, който притежавате, когато е ипотекиран, вероятно силно ще ерозира“, отбелязва той.

Средните лихвени проценти по ипотечните кредити за имоти с цел отдаване под наем скочиха рязко тази седмица, достигайки 6,97% за заем с фиксиран лихвен процент за 2 години спрямо 6,69% миналата седмица, според доставчика на данни Moneyfacts. По-голямата част от ипотеките за покупка с цел отдаване под наем са само с лихви, което засилва ефекта от по-високите лихвени проценти върху месечните плащания.

Тъй като нивата на предлагането са намалели, наемите са нараснали рязко. Според TwentyCi наемните цени са се повишили с 23% от 2019 г., с ръст от 8% на средните наеми през 6-те месеца до юни спрямо същия период на 2022 г.

Свързан фактор, водещ до недостиг в предлагането, е по-голямата инерция сред съществуващите наематели, които се страхуват да се откажат от жилището си под наем, за да не се сблъскат с по-високи разходи другаде. „Много наематели може да искат да се преместят, но просто не могат, защото наемът за ново жилище вече е много по-висок от това, което плащат в момента. Наличните имоти стават все по-малко, а тези, които се предлагат, се разграбват по-бързо от наематели, които наистина трябва да се преместят. Това поддържа наемите високи и непосилни за мнозина“, казва Бен Туми, главен изпълнителен директор на компанията Generation Rent.

Това се потвърждава от най-новите данни на TwentyCi, според които средната продължителност на наемане на жилище е 4,8 години, което е ръст от 32% от периода от 3,6 г. през 2019 г. Компанията добавя, че има големи различия между регионите със средно 7,1 г. в Уелс спрямо 4,4 г. на югоизток.

Данните показват и рязка разлика в наличността на жилища под наем в двата края на ценовия спектър. При първокласните имоти, които се отдават под наем за 3000 паунда на месец или повече – пазар, доминиран от централен Лондон – наличността е нараснала с 41% от 2019 г. Но за тези, които искат да наемат жилище за по-малко от 800 паунда месечно, има с 32% по-малко имоти, отколкото преди година, и с 65% по-малко спрямо преди пандемията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Наемите на луксозни жилища чупят рекорди по целия свят

В коя европейска столица наемът на жилище е 2 пъти по-висок от минималната заплата?

Мечта ли е собственото жилище? Все повече хора в Европа живеят под наем

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички