Наемите на луксозни жилища чупят рекорди в началото на годината в световен мащаб


Наемите на луксозни жилища чупят рекорди в началото на годината в световен мащаб
Снимка: iStock

3122

Наемите на луксозни имоти в световен мащаб продължават да отчитат голям ръст, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Индексът на наемите на луксозни имоти на компанията е нараснал с 8,5% през 12-те месеца до март 2023 г., като повечето пазари са отчели нови рекорди, пише онлайн изданието World Property Journal.

Макар че темпът на годишен ръст през първото тримесечие се е забавил спрямо увеличението от 10,2%, отчетено през предходното тримесечие, наемите в глобален план продължават да растат бързо. Тенденцията започна през 2021 г., когато градските икономики се възстановиха от пандемията.

Наемите на луксозни имоти вече са с 14% над връхната си точка отпреди пандемията от третото тримесечие на 2019 г. и с 21,7% над пандемичното дъно от първото тримесечие на 2021 г.

От десетте пазара, които индексът следи, най-силен ръст е отчетен в Сингапур, където наемите са нараснали с 31,5% през последните 12 месеца и с 6,4% само през последното тримесечие. Следва Лондон с ръст на наемите от 16,9% в годината до март. Сидни, Торонто и Ню Йорк също имат двуцифрен растеж.

Оукланд и Хонконг записват годишен спад, въпреки че наемите и в двата града са нараснали през последните 3-месечни и 6-месечни периоди.

Силният ръст на наемите след пандемията е движен от ограниченото предлагане, тъй като строителството беше нарушено по време на блокадите, а силното търсене на жилища за продажба изчерпа наличностите на пазара. Търсенето нарасна и след като служителите се върнаха в градовете с повторното отваряне на икономиките.

Данните на Knight Frank сочат, че наемите в Сингапур са нараснали във всички пазарни сегменти, а катализаторът е бил повторното отваряне на границите от края на 2022 г., което доведе до завръщане на чуждестранните служители в града. Освен това няколкото поредни повишения на гербовия налог, който достигна 60% за някои чуждестранни купувачи, увеличават разходите за покупки на имоти, затова много от тях сега разчитат на имоти под наем.

По-силното строителство в Сингапур с над 2000 луксозни имота, които се очаква да излязат на пазара през 2023 г., може да смекчи натиска върху наемите до края на годината в града.

Макар че Хонконг е на последно място по годишен ръст, луксозният пазар там се съживява през последните месеци с ръст от 1,9% през първото тримесечие. Търсенето на наеми е нараснало, тъй като повече чужденци са се върнали в града с пълното повторно отваряне на границата в началото на януари 2023 г.

Правителството на Хонконг започна програма за привличане на таланти през декември за привличане на хора с високи доходи и чуждестранни студенти от водещи университети. В края на март правителството е предоставило одобрение на около 12 000 кандидати и се очаква това да подкрепи още наемния пазар в краткосрочен план. Според Knight Frank наемите в Хонконг ще нараснат с до 5% през 2023 г. Безплатен туризъм: Едно от най-богатите места подарява 500 000 самолетни билета

Силният ръст на наемите на пазари като Сидни, Ню Йорк и Лондон говори за хроничен недостиг на съществуващи имоти под наем и на ниски обеми на новото строителство. Луксозният пазар в Ню Йорк отчита рекордни наеми в Манхатън и Бруклин, а в очакване на най-оживения сезон на наемите наемателите са изправени пред ограничени варианти и по-високи разходи на конкурентен пазар.

Силният ръст на наемите на много пазари позволява правителствата да предприемат действия за защита на наемателите от по-високите разходи. Но аргументите срещу таваните на наемите – че те нарушават пазарите, отслабват стимулите за инвестиране в новопостроени жилища и влошават още повече и без това лошото положение, изглежда се налагат. През май опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания изглежда отхвърли тази политика.

Правителствата все повече насърчават инвестициите в сектора на жилищата за отдаване под наем като решение за намаляване на бързия ръст на наемите. Консултантската компания прогнозира, че секторът за отдаване под наем ще се превърне в най-големия имотен сектор за инвеститорите в идните 10 години.

„Въпреки забавянето на темпа на растеж цените на наемите достигат нови рекорди, тъй като служителите се връщат в градските икономики. Тъй като обемите на жилищното строителство остават ниски заради недостиг на материали и високи разходи за строителство, наемите се очаква да продължат да растат много над тенденцията за 2023 г. Ключовият въпрос за инвеститорите е как правителствата ще реагират на по-високите наемни цени. Засега таваните върху наемите не се обсъждат на повечето пазари, а фокусът на политиката се променя, за да насърчи ръст на новите жилища за отдаване под наем“, заяви Лиъм Бейли, ръководител на глобалните анализи в Knight Frank.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В коя европейска столица наемът на жилище е 2 пъти по-висок от минималната заплата?

Луксозните имоти: Колко струва най-скъпата къща в Дубай?

Мечта ли е собственото жилище? Все повече хора в Европа живеят под наем

За 12 години: Наемите в ЕС са скочили с 18%, а цените на имотите с близо 50%

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички