Чешки милиардер купи къща до Елисейския дворец от руски олигарх за 21,5 милиона евро


Чешки милиардер купи къща до Елисейския дворец от руски олигарх за 21,5 милиона евро
Снимка: iStock

5596

Чешкият милиардер Даниел Кретински купи къща в Париж, в съседство с Елисейския дворец, от руския милиардер Дмитрий Риболовлев и бившата му съпруга.

Имотът е купен от холдинг Paris Real Estate на милиардера за внушителните 21,5 милиона евро, според документите на компанията, цитирани от Bloomberg. Транзакцията е извършена през ноември 2020 година и не е обявена досега.

47-годишният Кретински притежава електроцентрали, дял в Royal Mail Plc, английският футболен отбор Уест Хем Юнайтед и групи за търговия на дребно, включително Casino Guichard-Perrachon и Fnac Darty във Франция.

Къщата беше обект на спор между Риболовлев (на снимката долу) и бившата му съпруга Елена Риболовлева, тъй като всеки притежаваше половината от имението. Те купуват жилището за 18,2 млн. евро през 2008 г., преди да започнат бракоразводната процедура. Разводът беше съдебна битка и продължи години.

Къщата е разположена на частна улица с директен изглед към двореца и се простира на 700 кв. метра. Някога е принадлежала на императрица Евгения, омъжена за Наполеон III, като впоследствие е била собственост на различни аристократи. През XIX век къщата е имала тунел, който я свързвал с Елисейския дворец.

56-годишният Риболовлев е 11-ият най-богат човек в Русия според индекса на милиардерите на Bloomberg и не е сред бизнесмените, попаднали под санкциите на САЩ, Обединеното кралство и ЕС заради войната в Украйна. Притежава мажоритарен дял във френския футболен клуб Монако и е жител на Княжеството през последните 10 години.

През 2022 година инвестиционна компания, подкрепяна от Кретински, купи замък, югозападно от Париж за 43 милиона евро и смята да го превърне в луксозен хотелски комплекс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Собственикът на "Дерби" и водата "Бачково" си купи луксозен дом за милиони в Париж

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички