Кои са най-горещите имотни пазари за супербогатите през 2024 година?


Кои са най-горещите имотни пазари за супербогатите през 2024 година?
Снимка: iStock

1731

Свръхбогатите търсят по-добър начин на живот и солидни инвестиции, когато става въпрос за закупуване на следващото им жилище, сочи ново проучване.

1/4 от супербогатите американци (тези с лично състочние, оценявано на най-малко 30 млн. долара), планират да купят жилищен имот през тази година, според доклад на Douglas Elliman и Knight Frank. Средностатистическият супербогаташ вече притежава 4 жилищни имота, а 1/4 от имотното му портфолио е извън неговата държава.

Когато става въпрос за приоритети при следващата голяма покупка, ултрабогатите поставят „начина на живот“ и „инвестицията“ на върха в списъка, след което се нареждат данъците и сигурността.

Пазарът на луксозни жилища беше засегнат от много от същите фактори, които влияята на останалата част на имотния пазар, като слабо предлагане, бавни продажби, повишаващи се цени, но ултрависокият клас се представя малко по-добре. Миналата година в САЩ имаше 34 продажби на жилищни имоти с цена от над 50 млн. долара, което е по-малко, спрямо 2022 г., когато са 45, но все пак е значително повече от годините преди пандемията.

Със стабилизирането и евентуално понижаване на лихвените проценти през тази година, имотните експерти твърдят, че има ранни признаци, че предлагането на луксозни стоки може да се повиши, което може да доведе до повече продажби.

Снимка: iStock

„Ако станем свидетели на промяна в паричната политика към по-ниски лихви или поне на по-голяма увереност, че инфлацията се движи в правилната посока, мисля, че предлагането на пазара отново ще започне да се увеличава“, казва Лиам Бейли, партньор и глобален ръководител изследванията в Knight Франк.

Докладът прогнозира, че най-добре представящият се пазар на луксозни имоти по отношение на ръста на цените в САЩ ще бъде Маями, с очаквано увеличение от 4%. Ню Йорк се нарежда на второ място с очакван ръст в цените на луксозните имоти от 2%, следван от Лос Анджелис с ръст от 1%.

В световен мащаб водещият пазар за луксозни имоти по ръст на цените се очаква да бъде Оукланд, Нова Зеландия, където прогнозата е за 10% поскъпване през 2024 г. Мумбай е на второ място с 5,5%; следван от Дубай (5%); Мадрид (5%); Сидни (5%); и Стокхолм (4,5%).

Миналата година цените на водещите 100 пазара на луксозни имоти в света отчетоха солидно повишение от 3%. Най-добре представилият се пазар на луксозни имоти бешее Манила, Филипините, с 26% скок на цените, което отчасти се сължеше на инвеститори, които бягат от Хонконг и Китай. Дубай заема второто място с 16% поскъпване на луксозните имоти, следван от Бахамските острови с 15% и португалския район Алгарве с 12%.

Снимка: iStock

Сред най-лошо представилите се пазари на луксозни имоти през миналата година бяха Ню Йорк, където цените се понижават с 2%, и Сан Франциско - почти без промяна от 0,5%. Най-големият спад в света сред основните пазари е отчетен в Оксфорд, Великобритания – с 8%.

Бейли казва, че свръхбогатите американци поглеждат все повече към чужбина. Купувачите от САЩ вече са лидери при покупка на ултрапрестижни имоти в Лондон (тези на цена над 10 млн. долара). Те също са все по-активни в Европа.

„Те вече имат доста голямо присъствие, което вече е много по-забележимо в Италия, Франция и Португалия спрямо преди“, казва Бейли. „Мисля, че американските купувачи вече изпитват много по-голямо удоволствие от това да проучават и обмислят за алтернативи.“

Въпреки това с 1 млн. долара вече не може да се купи толкова луксозна жилищна площ както в САЩ, така и в чужбина. В Монако – най-скъпият имотен пазар в света за 1 млн. долара можете да се сдобиете с 16 кв. първокласен недвижим имот, според доклада. В Аспен, Колорадо получавате близо 20 кв. м., а в Хонг Конг – 22 кв. м. Про това положение Ню Йорк изхлежда доста изгодно предложение, тъй като там 1 млн. долара осигуряват средно 34 кв. метра жилищна площ в луксозен имот.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В тази страна има над 8 млн. евтини изоставени къщи, които чужденците реновират

Продажбите на новопостроени жилища в САЩ са разочароващи

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички