Нови трудности за Китай - цените на имотите спадат за първи път тази година


Нови трудности за Китай - цените на имотите спадат за първи път тази година
Снимка: iStock

2328

Цените на новите жилища в Китай са намалели за първи път тази година през юли. Това са поредните разочароващи данни, които показват, че по-широката икономика е загубила инерция и подчертават колко неотложно е да се предостави по-смела подкрепа от държавните ръководители за стабилизиране на дейността, пише Reuters.

Спадът от 0,2% на месечна база е отчетен, след като през юни цените останаха непроменени, според изчисления на Reuters на база данните на Националното статистическо бюро. Те спаднали с 0,1% спрямо 2022 г., след като останаха без промяна през юни.

Спадът на цените на жилищата се случва на фона на задълбочаването на дълговата криза в големи строителни компании, свиването на инвестициите в имоти и на продажбите на жилища. Повечето анализатори очакват нов спад на цените на жилищата и на продажбите през следващите месеци, което създава трудности за държавните ръководители, тъй като много икономически сектори са изправени пред засилване на натиска на фона на слабото търсене.

Публикувани във вторник данни засилват слабите икономически показатели за последния месец и предизвикаха призиви от наблюдатели в Китай властите да вземат по-силни мерки за подкрепа, за да спрат забавянето на растежа.

Имотният сектор в Китай, който преди време беше стълб на икономическия растеж, продължава да изпитва затруднения въпреки удължаването на финансовата подкрепа за строителните компании и стимулите за купувачите на първо жилище и за хората, които искат да се сдобият с по-голям имот.

Сред 70 изследвани града 49 са отбелязали спадове на цените на новите жилища на месечна база през юли спрямо 38 предишния месец.

Миналия месец ръководителите на Китай обещаха на заседание на Политбюро да коригират имотните политики. Жилищният регулатор също призова да се положат усилия за подкрепа на сектора чрез по-ниски лихви по жилищните заеми и първоначални вноски за купувачите на първи дом и за смекчаване на ограниченията в ипотечното кредитиране на хора, които искат по-добър дом.

Някои градове, включително Джънджоу, вече смекчиха редица имотни ограничения в усилията си да подобрят нагласите. Главните градове на провинции като Сиан и Фуджоу обмислят понижаване на първоначалните вноски за местни жители, които ще купят вторите си апартаменти.

„Продължаваме да очакваме още мерки за смекчаване на ограниченията на имотния пазар през идните месеци, включително нов спад на първоначалните вноски и разхлабване на ограниченията пред покупките в големи градове“, посочват икономисти от Goldman Sachs до съобщение до клиенти.

Но повечето икономисти очакват низходящата тенденция при продажбите на жилища и цените да се запази за известно време.

„Не се очаква сериозно подобряване на имотния пазар през август. Без допълнително голямо смекчаване на паричната политика и/или фискална подкрепа продажбите на имоти и инвестициите може да отслабнат още и да останат на дъното за по-дълго от очакваното в нашия базов сценарий“, заяви Вън Тао, ръководител на отдела за икономиката на Азия и главен икономист за Китай в UBS Investment Bank.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Закуска за 70 стотинки: Ето как изглежда дефлацията в Китай

Китай изненадващо намали лихвите

Китай официално навлезе в дефлация

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички