София е трета в ЕС и девета в света по най-бърз ръст на цените на жилищата


София е трета в ЕС и девета в света по най-бърз ръст на цените на жилищата
Снимка: iStock

8462

София се нарежда на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, показва индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва столицата на Исландия Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите 8 града в класацията отчитат двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с ръст на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

ОЩЕ: Докато цените на имотите падат в Европа, България се изкачи до второ място по поскъпване на жилищата

Ключовият извод за второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в световен мащаб, пише Knight Frank. През първото тримесечие тази година ръстът достигна 3,2%, докато през второто се забави до 1,7%, като това е четвърто поредно тримесечно на забавяне спрямо пика през второто тримесечие на 2022 г., когато след пандемията последва бум на жилищния пазар с годишен ръст до 11,8%.

Сегашният ръст е по-бавен спрямо първата вълна на пандемията, когато той достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2019 г. Последният път, когато растежът е бил толкова слаб е през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа оказа рязък натиск към понижение на жилищните пазари в региона.

Снимка: iStock

Независимо от това, ако сравним ръста на цените на тримесечна база става ясно, че картината става по-сложна. От пика от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г., тримесеченото повишение на цените спадна рязко и стана отрицателно в последното тримесечие на 2022 г. Оттогава насам обаче ръстът се ускорява, тъй като цените са нараснали с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари през трите месеца до края юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отчетоха спад на цените, докато през второто тримесечие дялът е паднал до 40%. Подобренията през последното тримесечие са широко разпространени, но градовете в САЩ, Канада и Австралия правят особено впечатление. В края на 2022 г. 10 от 12-те американски пазара, включени в индекса на Knight Frank, отбелязаха спад на цените, а до края на второто тримесечие тази година всички 12 отчетоха ръст. В Канада всички три следени пазара регистрираха спад през четвъртото тримесечие на 2022 г., докато сега се покачват. Ситуацията е сходна и в Австралия, където всички градове в индекса, са отчели тримесечен ръст на цената през второто тримесечие на годината.

ОЩЕ: Имотите в България: Кога да очакваме спад в цените на жилищата?

Други пазари също отчитат подобрение, като в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу. Докато някои ключови пазари набират скорост, при други обаче положението е по-сериозно. Градските пазари от контитенталната част на Китай отслабват – ако през първото тримесечие 9 от 10 наблюдавани пазара са постигнали ръст, през следващото тримесечие половината отчитат спад в цените.

Въпреки че остава много силен, ръстът на цените в Турция се забавя сериозно през второто тримесечие. Сингапур отчита умерено покачване на цените и потвърджава смесената картина на глобалните пазари. Редица европейски градове отчитат още по-голямо затягане на цените, най-вече Брюксел, Марсилия, Атина, Барселона и Мадрид.

Какво се е променило?

Снимка: iStock

Възстановяването на цените през последното тримесечие не трябва да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank, като допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителият натиск се запазва.

Въпреки това са налице редица двигатели, които подкрепят цените:

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че остават на високо ниво спрямо неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на ново строителство през последните години съчетано с по-ниска пазарна ликвидност, създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е резултат от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да запазат ползите от ниските фиксирани дългосрочни лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Ценови корекции: Някои пазари вече преживвяха значителна промяна на цените на жилищните си пазари. 8 пазара отчетоха спад от над 10%, а 25 пазара отбелязаха спад с над 5% след пика през 2022 г. Окланд води със спад от 20% до момента. Тези корекции заедно с високата инфлация са причина редица пазари вече да отчитат корекция в реални изражения, равна на рази по време на световната финансова криза.

Снимка: iStock

Данните от това тримесечие показват съвсем леко подобряване на пазарните условия. Последиците от по-високите лихви може да се стабилизират, но не са изчезнали. Предстои да се проявят и отложени във времето последици от по-високите лихви по ипотечните кредити, които тепърва ще бъдат усетени, тъй като все повече кредитополучатели ще рефинансират заема си през следващите 12 до 18 месеца, пише Knight Frank.

„Има първи признаци, че условията на редица ключови глобални пазари започват да се подобряват. Макар че повишаването на лихвите вероятно вече е зад гърба ни, собствениците на жилища могат да очакват да се съобразяват с настоящите лихвени нива за обозримо бъдеще, които ще ограничат темпа на възстановяване на световния жилищен пазар“, отбелязва Лиъм Бейли, ръководител на глобалните анализи в Knight Frank.

Два шведски града – Стокхолм и Гьотеборг, застават на дъното индекса на компанията със спад на цените от съответно 14,3% и 11,7%. Десятката на пазарите с най-голям спад на цените на жилищата през второто тримесечие допълват още Оукланд, Сеул, Сан Франциско, Бусан, Хелзинки, Копенхаген, Франкфурт и Амстердам.

Източник: Knight Frank

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Жилищата у нас стават все по-скъпи, цените растат със средно 10.7% през второто тримесечие

Цените на имотите в София отново започнаха да растат

Ето какво ще се случи с цените на имотите до края на годината

България сред лидерите в ЕС по продажби на жилища

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички