Жилищата у нас стават все по-скъпи, цените растат със средно 10.7% през второто тримесечие


Жилищата у нас стават все по-скъпи, цените растат със средно 10.7% през второто тримесечие
Снимка: iStock

6009

Жилищата у нас продължават да поскъпват, въпреки охлаждането на имотния пазар, като през второто тримесечие на тази година цените ускоряват темпа на растеж до 10.7% на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. За сравнение, през първото тримесечие на тази година цените на жилищата у нас нарастват със средно 9.5%.

В периода април-юни цените на новите жилища скачат с 9.5% на годишна база, спрямо ръст от 4.9% през първото тримесечие, докато съществуващите жилища поскъпват със средно 11.4% на годишна база, забавяйки темпа на растеж от първото тримесечие, когато бе отчетено нарастване от 12.3%.

На тримесечна база цените на жилищата добавят средно 4.3% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, като повишението при новите жилища е 6.8%, докато съществуващите поскъпват със средно 2.7%. За сравнение, в периода януари-март цените на жилищата записаха ръст на тримесечна база от 1.6% и по-конкретно ръст от 3.2% при съществуващите жилища и спад от средно 1% при новите жилища.

Само в един от големите градове в България се наблюдава годишен спад в средните цени на новите жилища през второто тримесечие и това е Бургас, сочи справка на Expert.bg в данните на НСИ. На фона на това, цените в останалите големи градове нарастват с бързи темпове.

Цените на новите жилища в Бургас намаляват с 2.4% на годишна база през второто тримесечие, спрямо ръст от цели 13% през първите три месеца на годината. В същото време обаче, съществуващите жилища в Бургас поскъпват със средно 19.4% за периода, поради което общият индекс на цените на жилищата в града записва ръст от 12.7% на годишна база, което все пак представлява забавяне спрямо предходното тримесечие, когато годишният темп на растеж достигна 19.5%.

България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

Цените на жилищата в София засилват годишния темп на растеж през второто тримесечие до 8.8%, спрямо 7.2% през предходното тримесечие. Новите жилища добавят средно 5.4% на годишна база, докато цените на съществуващите жилища нарастват с 11.4%. През първото тримесечие годишният темп на растеж бе съответно 1.3% и 11.4%.

На тримесечна база цените на жилищата в София нарастват с 4.9% през периода април-юни спрямо първото тримесечие на годината. Новите жилища в столицата добавят средно 6.8% на тримесечна база, а съществуващите поскъпват със средно 3.5%. През първото тримесечие темпът на растеж на цените на имотите в София бе едва 0.8%, съставен от спад от 1.1% в цените на новите жилища и ръст от 2.2% в цените на съществуващите домове.

Цените на новите жилища в София замръзнаха

Цените на жилищата в Пловдив нарастват през второто тримесечие със средно 17.6% на годишна база, спрямо годишен ръст от 9.6% през първото тримесечие. Новите жилища поскъпват с внушителните 23.3%, а съществуващите добавят към цената си средно 13.1%. На тримесечна база цените в Пловдив скачат със средно 6.8%, като поскъпването при новите имоти е 9.2%, а при съществуващите – средно 4.7%.

Цените на жилищата във Варна добавят към цената си средно 20.3% на годишна база през второто тримесечие, спрямо ръст от 11.1% през първите три месеца на годината, Новите жилища в града поскъпват със средно 25.2% на годишна база, а цената на съществуващите расте със средно 17.9%.

На тримесечна база цените на жилищата във Варна растат със 7.9% спрямо първото тримесечие, като това се дължи на скок в цените на новите имоти със средно 21.1% и ръст при съществуващите от 2%.

Засилването на темпа на растеж на индекса на цените на жилищата у нас се случва на фона на четири поредни тримесечия на годишен спад на сделките с имоти в страната, според данните на Агенцията по вписванията.

Сделките с имоти намаляват за четвърто поредно тримесечие, спадът е двуцифрен във всички големи градове

Оправдават ли се прогнозите за охлаждане на имотния пазар?

Ето кой град на Черноморието се конкурира със София по цени на имотите

Какъв дял от домакинствата у нас имат второ жилище?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички