Цените на новите жилища в София замръзнаха


Цените на новите жилища в София замръзнаха
Снимка: iStock

3918

Годишният темп на растеж на цените на жилищата в България се забавя рязко, като цените на новите жилища в София почти замръзнаха, а на тримесечна база дори се наблюдава лек спад за второ поредно тримесечие. Въпреки това, в някои от най-големите градове у нас поскъпването на жилищните имоти продължава при все негативните очаквания за повсеместно понижение на цените.

Цените на жилищата в България нарастват с 9.5% на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Това представлява забавяне в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато годишното увеличение бе 13.4%.

Забавяне се отчита за второ поредно тримесечие, след като в края на на миналата година увеличението в цените се сви до 13.4%, спрямо 15.6% през предходното трето тримесечие на 2022 година.

Настоящият ръст в цените от 9.5% е най-ниският растеж от края на 2021 година, когато бе отчетено увеличение на годишна база от 9.5%.

Цените на новите жилища нарастват с едва 4.9% на годишна база през първото тримесечие на тази година – най-ниското ниво от края на 2020 година. Нарастването през първото тримесечие е приблизително два пъти по-ниско спрямо края на 2022 година, когато бе отчетен ръст от 9.8%.

Цените на жилищата в ЕС намаляват с най-бързия темп от 2009 г. насам

Цените на съществуващите жилища нарастват с 12.3% през първите три месеца на тази година, което също представлява забавяне в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато се отчете поскъпване от средно 15.3%.

Цените на жилищата у нас нарастват с 1.6% на тримесечна база, като съществуващите жилища добавят 3.2%, а цените на новите жилища отстъпват със средно 0.1%.

Цените на новите жилища в София почти замръзнаха, но не и в Бургас

Цените на новите жилища в София почти замръзнаха, след като през първите три месеца на тази година жилищните имоти в столицата поскъпват с едва 1.3% на годишна база. Това е драстично забавяне в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато бе отчетен годишен ръст от 7.4%. За последно по-слаб растеж се е наблюдавал в началото на 2018 година, когато статистиката отчита спад от 2.5%.

В същото време цените на съществуващите жилища в София нарастват с 11.4% на годишна база през първото тримесечие спрямо ръст от 18.9% през предходния тримесечен период.

Така, като цяло цените на жилищата в София (нови и същестсуващи), който е най-големият имотен пазар в страната, нарастват със средно 7.2% на годишна база през първите три месеца на годината, спрямо ръст от 14% в края на миналата 2022 година. Казано с други думи, темпът на растеж на средните цени в София се свива наполовина спрямо края на миналата година и достига най-ниското си ниво от средата на 2020 година.

На тримесечна база цените на жилищата в София нарастват с едва 0.8% (след спад от 2.5% през предходното тримесечие), като новите жилища поевтиняват с 1.1% спрямо края на миналата година, а съществуващите поскъпват с 2.2% за същия период. В края на миналата година цените на новите жилища в столицата също намаляха на тримесечна база, но с доста по-сериозните 5.3%, докато същестсуващите жилища тогава отстъпиха с 0.6%.

Забавянето в ръста на цените на жилищата се случва на фона на три поредни тримесечие на спад в сделките с имоти у нас, по данни на Агенцията по вписванията.

Данните за останалите големи градове у нас са разнопосочни, като Бургас пряви впечатление със сериозно ускоряване в поскъпването на жилищата.

Цените на жилищата в Пловдив нарастват с 9.6% на годишна база през първото тримесечие, което представлява ускорение в темпа на растеж спрямо предходното тримесечие, когато увеличението бе 9%. Поскъпването на новите жилища в Пловдив обаче се забавя до ръст от 6.2%, спрямо увеличение от 12% през предходното тримесечие. Общото увеличение на средните цени на имотите във втория най-голям български град се дължи на рязко ускорение на поскъпването на съществуващите жилища – ръст от 12.9% през първите три месеца на тази година, спрямо увеличение от 6.3% в края на миналата година.

ЕЦБ: Задава се "хаотичен" спад на цените на жилищата в еврозоната

Средните цени на жилищата във Варна нарастват с 11.1% на годишна през първото тримесечие, спрямо ръст от 12.8% в края на миналата година. Новите жилища в морската столица поскъпват с едва 2.7% на годишна база, спрямо ръст от 6.4% през последното тримесечие на миналата 2022 година. Съществуващите жилища във Варна поскъпват с 15.3% на годишна база, спрямо ръст от 16.3% през предходното тримесечие.

Цените на жилищата в Бургас засилват темпа на растеж през първото тримесечие до средно 19.5% на годишна база (+14.5% през предходното тримесечие). Новите жилища поскъпват с 13% на годишна база, спрямо ръст от 4.7% през предходния тримесечен период, а съществуващите жилища добавят цели 22.1% на годишна база, спрямо ръст от 18.5% през предходното тримесечие. Обяснение за ускорението в темпа на растеж може да се търси в интереса към ваканционни имоти у нас.

Жилищните имоти в Русе нарастват със средно 10.3% на годишна база, спрямо 11.2% в края на миналата година. Съществуващите жилища добавят 19%, засилвайки темпа на растеж от края на 2022 година, когато бе отчетено увеличение от 12% на годишна база. Данни за цените на новите жилища в Русе за първото тримесечие на тази година не присъстват в статистиката поради „ниска точност”, уточняват от НСИ.

Цените на жилищата в Стара Загора нарастват със средно 16.4% на годишна база през разглеждания период, спрямо ръст от 15.3% през предходното тримесечие. Новите жилища поскъпват с 20.5%, докато съществуващите добавят към цената си 14.5% на годишна база. През предходното тримесечие ръста в цените бе съответно 20.9% и 12.8%.

Какво се случва с цените на жилищата в България?

Жилищното кредитиране продължава да чупи рекорди въпреки охлаждането на имотния пазар

Да закупиш жилище чрез ипотека или да живееш под наем?

България е сред страните с най-ниски лихви по ипотеки в Европа. Ето къде сме

Очаква ли се поевтиняване на жилищата в България?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички