Сделките с имоти намаляват за четвърто поредно тримесечие, спадът е двуцифрен във всички големи градове


Сделките с имоти намаляват за четвърто поредно тримесечие, спадът е двуцифрен във всички големи градове
Снимка: iStock

5336

Сделките с недвижими имоти у нас намаляват за четвърто поредно тримесечие, като понижението е двуцифрено във всички големи градове.

Сделките с имоти намаляват с близо 15% на годишна база през второто тримесечие на тази година до общо 54 371 броя, сочат изчисления на Expert.bg на база данните на Агенцията по вписванията. За сравнение, през същия период на миналата 2022 година броят на вписаните сделки бе 63 928 или с близо 10 000 повече от настоящия резултат. Така, имотният пазар в България отчита четвърто поредно тримесечие на годишен спад в броя на вписаните сделки.

Охлаждането на пазара на жилища започна през третото тримесечие на миналата 2022 година, когато бе отчетен първи годишен спад от година и половина, възлизащ на 7.23%. През следващите две тримесечия свиването на пазара продължи – спад от 10.43% през последните три месеца на 2022 година и намаление от 9% през първото тримесечие на настоящата 2023 година. Това означава, че понижението от 15% през периода април-юни тази година е най-високото, откакто охлаждането на пазара излезе на дневен ред.

На тримесечна база, сделките с имоти нарастват с малко над 22% спрямо първото тримесечие на тази година. Подобно нарастване е традиционно за този период на годината. За сравнение, през миналата 2022 година, сделките с имоти също нараснаха на тримесечна база през периода април - юни, но с по-внушителните 30%, а през същия период на 2021 година увеличението бе цели 39% на тримесечна база. Нещо повече, именно през второто тримесечие на 2021 година беше достигнат и пикът по отношение на нарастването на сделките – ръст от над 60% на годишна база.

Спад на сделките с имоти във всички големи градове

Сделките с имоти намаляват с двуцифрен темп във всички големи градове у нас. Вписаните сделки с имоти в София през периода април – юни се свиват с близо 12% на годишна база до общо 8 615 броя или със 1 148 по-малко спрямо същия период на миналата 2022 година.

Покупко-продажбите на недвижими имоти в Пловдив намаляват с близо 18% на годишна база до общо 4 175 броя или с 904 по-малко спрямо същия период на миналата година.

Във Варна, която е третият най-голям имотен пазар у нас, също се наблюдава двуцифрен спад – понижение от 12.4% на годишна база до общо 3 792 броя.

Сделките с имоти в Бургас записват спад от 23% на годишна база до 1 736 броя през второто тримесечие на тази година.

Понижение от близо 16% на годишна база се отчита в Русе до общо 1 200 вписани сделки.

Сделките в Стара Загора намаляват с близо 18% на годишна база през периода април – юни до общо 1 076 броя.

Само в още едно населено място у нас се отчитат над 1 000 сделки с имоти, като това е град Несебър, който изпреварва по активност областния град Бургас за поредно тримесечие. Покупко-продажбите на имоти в Несебър възлизат на 2 235 броя през второто тримесечие на тази година, като намаляват с 23.3% на годишна база, тоест 680 сделки по-малко спрямо същия период на миналата година.

Какъв дял от домакинствата у нас имат второ жилище?

През последните години Несебър се превърна в един от най-големите имотни пазари у нас, изпреварвайки дори областния град Бургас. Според някои експерти, това се дължи отчасти на масовата разпродажба на ваканционни имоти от страна на руски граждани, започнала след войната в Украйна;

Снимка: iStock

По-сериозна активност на пазара през разглеждания период се наблюдава още в Плевен (годишен спад от 19.5% до 979 сделки), Пазарджик (спад от 13.4% до 908 сделки) и Велико Търново (спад от 16.3% до 813 сделки).

Охлаждане на имотния пазар

Охлаждането на имотния пазар у нас се случва на фона на спад в сделките с имоти из цяла Европа. През последните няколко години цените на жилищата се изстреляха до рекордни висини, като темпът на растеж понастоящем се намира в период на забавяне – нещо, което у нас се случва с по-бавни темпове. Поради това България се нарежда на трета позиция в Европейския съюз по поскъпване на жилищата – ръст от средно 9.5% на годишна база през първото тримесечие на 2023 година, според данните на Евростат. Двете страни с по-висок темп на растеж на цените от България са Хърватия (14%) и Латвия (13.1%).

Забавянето в поскъпването на имотите у нас е особено забележимо при новите жилища в София, където се отчита увеличение от едва 1.3% на годишна база през първото тримесечие, според данните на Националния статистически институт. Съществуващите жилища в София поскъпват със средно 11.4% на годишна база. Така средното годишно увеличение в цената на имотите в столицата достига 7.2% през първите три месеца на годината.

Сериозното раздвижване на пазара през последните години бе повлияно и от ниските лихви по ипотечните заеми в комбинация с ускорената инфлация, което представлява среда на отрицателни реални лихвени проценти. Ипотечното кредитиране у нас продължава да расте с бързи темпове, като една от причините са високите цени на имотите, тоест по-високите суми, които теглят домакинствата у нас. Жилищните кредити нарастват със 17.8% на годишна база до общо 17.5 млрд. лева към края на месец май тази година, сочат данните на Българската народна банка.

България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

Цените на новите жилища в София замръзнаха

Кредитите на домакинствата у нас нараснаха до близо 35 млрд. лева

Лихвите по кредити и депозити у нас са едни от най-ниските в ЕС

Жилищното кредитиране продължава да чупи рекорди въпреки охлаждането на имотния пазар

Задава ли се спад? Ето какво ще се случи в цените на имотите у нас до края на годината?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички