Задава ли се спад? Ето какво ще се случи в цените на имотите у нас до края на годината?


Задава ли се спад? Ето какво ще се случи в цените на имотите у нас до края на годината?
Снимка: iStock

15535

До края на годината не се очаква да има спад на цените на жилищните имоти в България. Това заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“, която изрази краткосрочното си виждане за развитието на сектора на събитието „На всеки квадратен метър Vol.3: Митове и реалности за имотите“, предава БТА.

По думите ѝ времето, необходимо, за да има някакво действие, е 2 години и при равни други условия – няма фалирали банки, COVID и война, такъв спад може да се случи между 4 и 6 години.

Тя изтъкна, че цените са следствие от естествения ход на пазара: ако търсенето надвишава предлагането – повишават се сделките, повишават се цените, ако търсенето е под предлагането – спадат сделките, спадат цените. „Лагът между корелацията е около 2 години. Най-голямото търсене спрямо предлагането имахме през 2019 г., а през 2021 г. имаше рекорден брой сделки с имоти в България“, заяви експертът. Тя изтъкна, че вече няколко тримесечия има спад на сделките. Има спад на търсенето от юни 2022 г., когато се заговори за повишаване на лихвения процент, а през април имаше лека корекция на излизане от пазара на купувачи, които не са спокойни и нямат възможност да изтеглят кредити, и вече сме свидетели на спад на сделките няколко тримесечия, обясни Тенекеджиева и допълни, че още няма спад на цените.

Стойне Василев, финансов консултант и основател на SmartMoney.bg посочи, че ценообразуването на 21 век вече е „за колко можем да продадем едно нещо“ и допълни, че ако един имот може да се продаде за 2000 евро за кв. метър, значи толкова струва. По думите му инфлацията е била един от факторите, повишили и цените, и броя на сделките след COVID, защото много от хората са предпочели да си „спасят“ парите от инфлацията, насочвайки се към имотния пазар. Василев допълни, че за тези, които придобиват имот с дългосрочни цели – над 10-15 години, ръстът на цените на имотите ще изпревари инфлацията.

Пламена Тотева, директор „Ипотечно кредитиране“ в „Банка ДСК“, отчете, че годината е била по-спокойна спрямо миналата, която беше динамична като пазар, и също посочи, че няколко тримесечия се отчита лек спад в броя на сделките. Според нея не се очакват значителни корекции при цените и по-скоро краткосрочно ще останат на сегашните нива. Същевременно изрази очаквания за намаляване темпа на растеж на цените и на броя сделки и допълни, че се очаква все повече продавачи да са склонни да правят по-голяма отстъпка от офертните си цени. Според проучване вече 50% от продавачите са склонни на такава. Според Василев при офертните цени има отстъпки между 2 и 10%.

По думите на Тенекеджиева в момента най-големият процент продавачи на пазара, са тези, които са купували с инвестиционна цел, и искат да се освободят от вложението.

Сделките в големите и малките градове

Гергана Тенекеджиева посочи, че за последните 10 години няма особена разлика в общия брой сделки на ниво България, но има особена разлика в общия брой сделки в големите градове и тенденцията ще продължи и през следващите 10 години.

Сделките в големите градове ще намаляват значително по-малко от сделките в малките градове заради неизбежната и търсена вътрешната миграция. Пламена Тотева обяви, че се наблюдава ръст на сделките с кредит в големите градове, като според данни за последното тримесечие във водещите градове все повече покупки на жилища стават с ипотечен кредит. Според експерта лихвите в страната ще започнат плавно да се повишават – не повече от половин процент до края на годината, и още толкова в рамките на 2024 г., като сегашните нива на пазара са около 3% средна лихва.

Пазарът

„През последното тримесечие се отчита спад между 10 и 15% на сделките в 4-те големи града на страната. Наблюдава се ръст на средната стойност на цените до 10% спрямо 2022 г.“, обяви Тенекеджиева. Тя уточни, че не става дума за поскъпване на имотите като стойност, а се правят много повече сделки със завършени, обзаведени и готови имоти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България сред лидерите в ЕС по продажби на жилища

България трета по поскъпване на жилищата в ЕС

Кои са 5-те най-добри дестинации за покупка на имот на морето?

Цените на жилищата падат в почти цяла Европа

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички