Топ 5 най-добри дестинации за покупка на имот на Българското Черноморие


Топ 5 най-добри дестинации за покупка на имот на Българското Черноморие
Снимка: iStock

27856

Все повече българи и чужденци се възползват от възможностите, които предлага родното Черноморие, като си купуват имот на морето, било то ваканционен с цел печалба, или за лична употреба. Така имотът може да бъде винаги на разположение при пътуване или пък да отдаване под наем. Възможно е в един даден момент да бъде продаден, когато пазарът е добър за инвестиция в нов проект. За целта ви представяме 5-те най-добри дестинации за покупка на имот на морето.

Преди 10-15 години ваканционните имоти се движеха главно от чуждестранен пазар, най-вече от руснаци. През последните години обаче заради войната в Украйна руският пазар на купувачи не съществува, тук-там има продавачи, които се опитват да реализират имотите си.

Възстановяването на пазара на черноморските имоти започва през 2021 г. Той започна да се движи от български купувачи, което е хубаво, защото не е спекулативно движение, а са хора, които инвестират допълнителни средства във т.нар. втори дом. Търсят се малки апартаменти, които традиционно се продават обзаведени за ползване. Някои от клиентите, в период, в който не ги ползват, ги отдават под наем краткосрочно.

Созопол

Сред българските курорти, Созопол е един от най-предпочитаните за отсядане през лятото. Намира се на около 4 часа път от София и в непосредствена близост са разположени попуярните плажове Градина, Каваци, Смокиня, а Бургас е само на няколко километра.

Строителството в Созопол продължава да се развива и тук туристите посещават един от най-красивите комплекси. Те разполагат с разнообразни удобства като много басейни, ресторанти, магазини, спортни зони, детски центрове и други. Апартаментите се предлагат както за краткосрочно, така и за дългосрочно наемане, отбелязват брокери. Най-изгодно е да купите имот, който ще бъде целогодишно поддържан и охраняван.

Балчик

В Балчик ще откриете едни от най-достъпните цени на недвижими имоти около Черноморието, и то на първа линия. Имотите в града са с висока годишна доходност и привличат родни туристи и чужденци. Къщите в Балчик имат автентична архитектура и непоправим чар от миналата епоха. Това е първият български курорт, който разполага с професионално голф игрище с 18 дупки, проектирано от световноизвестния Гари Плеър.

Приморско

В Приморско също има невероятна атмосфера, която осигурява максимален комфорт и уединение. Курортният черноморски град е разположен в Югоизточна България на полуостров между два залива и в подножието на Странджанските върхове. Тишината и спокойствието тук са гарантирани, а климатът е мек и топъл. Местното население е много гостоприемно, а историческите и културни паметници наоколо карат хората да се връщат отново. Условия за почивка предлагат старата и новата градска част на Приморско, селищното образувание Узунджата и вилната зона южно от града. Тук е и известният резерват Ропотамо.

Каварна

За почитателите на бохемския живот, уюта и комфорта – Каварна е точната дестинация. Градът се нарежда на 6-о място по големина на българското Черноморие. Тук се намира нос Калиакра, нос Емине, много православни църкви, реставрирани стари чешми и водоскоци, националния исторически резерват Яйлата и ваканционно селище Русалка.

Предлагат се главно апартаменти в жилищни кооперации от ниско строителство, а в покрайнините на града има вилни зони с къщи, които побират две или повече семейства за лятната почивка. Тук се намира и красивият и чист плаж на местността Болата, както и три от най-големите голф игрища на Черноморието.

Лозенец

През последните десетилетия Лозенец е в челните класации по посещаемост от туристи, което оправдава и цените на жилищата предвид силното търсене. Лозенец е типичното рибарско селце. Дестинацията е предпочитана за летния отпуск заради чистите плажове с дълги ивици. Цените варират взависимост близост до плажа, етап на строителство и обзавеждане и квадратура на имота.

„Голямото търсене повиши цените на имотите на Слънчев бряг, Созопол, по Южното Черноморие. Ако едно двустайно обзаведено жилище преди 3 години в Созопол е струвало около 35 000 – 40 000 евро, вече има сделки за 65 000 евро“, споделя Евгени Василев, управител на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, цитирант от БТА.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко струва жилище по морето, какви имоти се търсят?

Българи и чужденци масово изкупуват жилищата по курортите

Заради руснаците: Курортите изпревариха Бургас по сделки с имоти

Имот в Гърция: Добра инвестиция ли е?

Българите все по-често купуват евтини имоти в Гърция

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички