Не стихва интересът за покупка на ваканционен имот по Черноморието


Не стихва интересът за покупка на ваканционен имот по Черноморието
Снимка: БГНЕС

19378

Още пандемията от COVID-19 през последните години се оказа благоприятна за ваканционните имоти. Търсенето на жилища извън големите градове нарасна още в началото ѝ, като тенденцията продължава и се задържа. Нарастват сделките както със селски къщи, така и с жилища в морските и планинските курорти, а купувачите са най-вече българи. Много от тях инвестират във ваканционни имоти в страната. Селски имоти или градски жилища: Какво избрахме в пандемията?

По черноморските ни курорти най-търсени са двустайните апартаменти на цени между 35 000 и 50 000 евро и тристайните с цени до около 65 000 евро. Цените на апартаментите в южните курорти са в диапазона 650–900 евро за кв. метър и може да достигнат до 1000 евро за кв. м., според анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Българи изкупиха имотите по морето

Освен като инвестиция, жилищата в курортите се търсят и от хора с възможност за дистанционна работа. Тези, които работят от вкъщи, искат втори дом по-близо до природата, освен основното си жилище в града. А според консултантите сделките с ваканционни имоти са предимно със собствени средства. 

Голям е интересът за покупка на имоти и в планинските ни курорти и за лично ползване, и като инвестиция. Най-търсени са студиа с цена до около 30 000 евро и двустайни апартаменти между 30 000 и 50 000 евро. Сред чужденците на пазара предимно купуват чехи, словаци, поляци, румънци. Гръцките граждани пък засилено се интересуват от имоти в Банско и Пампорово, както не са се интересували през последните години, а сред купувачите има и сърби и македонци.

Експертите очакват цените на ваканционните имоти да продължат да нарастват, също и на жилищата в страната като цяло. По отношение на броя на сделките също се прогнозира ръст с около 10-15%. Причините за това са банковата политика в областта на ипотечното кредитиране и добрите условия по заемите. Също и нулевите или в някои случи дори отрицателни лихви по депозитите. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Според брокерите рекордьор сред сделките с имоти по морето е община Несебър, като покупко-продажбите са нараснали с близо 90%. През второто тримесечие са над 2900. Ръст е имало и през първото тримесечие на годината с над 50%, също и през миналата година. В Несебър се подписват сделки, свързани с курортите Слънчев бряг и Свети Влас. Несебър изпреварва тази година по брой сделки дори Бургас и го измества от 4-ото място в страната.

Инвестицията в апартамент, къща, вила или ваканционен имот в морски курорт е сред най-изгодните, тъй като може да се отдава под наем през летния сезон и да се печелят приходи от него. Отлични ваканционни имоти се предлагат и в момента особено в Слънчев бряг, като цените варират от 30 000 евро за готови за нанасяне студия, до двустайни и тристайни апартаменти до 100 000 евро. Бум на сделките с имоти, цените по морето скачат

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Няма да има по-високи данъци за имотите в курортите

Санкциите срещу Русия блокират продажбите на имоти по морето

Бум на кредитите за покупка на жилище в пандемията

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички