Удължават срока за техническите паспорти на жилищата?


Удължават срока за техническите паспорти на жилищата?
Снимка: БГНЕС

35299

С поне 2 години да се удължи срокът, в който собствениците на жилища трябва да извадят технически паспорти на сградите, в които са имотите им. Това предлагат от ГЕРБ в управленската им програма, като обещават държавата да подпомогне финансово процеса на паспортизация на сградите. Как да осигурим технически паспорт за жилището си

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите", написа в профила си във Facebook зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и кандидат за депутат от ГЕРБ Николай Нанков.

Държавата ще подпомага изваждането на технически паспорти с бюджетни средства, като за целта ще се създаде специален фонд. Сроковете за изваждането на документите ще се удължават на етапи, в зависимост от големината и спецификата на сградите, както и нивото им на безопасност.

Изискването за технически паспорти на сградите е от 2006 г., а сроковете досега са удължавани 4 пъти. "Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок", обяснява Нанков.

В последните седмици техническите паспорти предизвикаха сериозна дискусия. Появиха се редица "подводни камъни", които могат да направят изваждането им скъпо и сложно, особено в стари сгради с повече собственици.

Документите са задължителни за сгради, строени преди 2007 г., а цената зависи от големината на жилището, като варира в доста широки граници – от няколкостотин лева за апартаменти до цели 10 000 лева за по-големи къщи. Настоящият краен срок е до 31 декември 2022 г. Дават ни на ЧСИ, ако не платим технически паспорт на дома ни

Ако собствениците не успеят да изкарат техническия паспорт навреме, общината ще го плати, а после ще си търси парите от стопаните на имотите. Това се предвижда да става с ЧСИ.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички