Кой управлява света? Погледнете отвъд изборите


Кой управлява света? Погледнете отвъд изборите
Снимка: iStock/Guliver

4878

Коментар на Даниел Мос за Bloomberg

Тази година започна с гръм и трясък икономически и дори показа, че световните лидери не са тези, които всъщност ръководят нещата.

Безработицата в Германия падна до рекордно ниско ниво, цените на производството в Китай и Европа се свиват. Кога се очаква да се повишат? И прави ли се достатъчно, за да се подобри инфлационната картина? Имайки предвид, че цените на пазарите се подкрепят от ниските лихви, отговорите са от огромно значение.

Това ни отвежда до лидерството. Още през първата седмица на януари се заговори за това какво означава за света намаленото влияние на американската политика и западната като цяло. Какво ще се случи, ако най-важните хора не са в Белия дом, Елисейския дворец или Бундестага? 

Всъщност най-важните хора са шефовете на централните банки. Те бяха здраво стъпили на земята през 2017 г., подпомогнати от факта, че икономическият растеж бе стабилен, а инфлацията - в покой. Може би защото след кризата от 2008 - 2009 г. на много фирми им липсва апетит да вдигат цените.

Ако сте били изненадани от стабилността в еврозоната през 2017, ще се зарадвате да чуете, че икономическите данни в началото на тази година са най-добри от две десетилетия насам. Европейската централна банка вероятно ще приключи някои от програмите си и въпросът е какво ще дойде след това. 

Централните банкери са страхотни изкупителни жертви, когато нещата отиват на зле, така че си е забележително, че все още имат такава власт. Но я имат. 

Те са далеч от съвършени, не преговарят за оръжия или търговски споразумения, нито могат да изпратят военни в битка. Но следващият път, когато се зачудите защо глобалният икономически ръст и пазарите изглеждат толкова здрави на фона на геополитическото напрежение, се сетете кой наистина е начело. Икономиките са живи, дишащи, сложни неща. Отделните политически лидери могат да им влияят само донякъде. Защото лидерството е много повече от човека на печелившата бюлетина.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички