Индустриалното производство се свива в ЕС, но расте у нас


Индустриалното производство се свива в ЕС, но расте у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

2466

През октомври индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз се влоши за втори пореден месец главно поради спад при производството на стоки с недълготрайна употреба, но в същото време производството в България отбеляза добър отскок, заличавайки спада от преходния месец, показват данни на Евростат.

Индустриалното производство в еврозоната се понижи през октомври с 0,1% спрямо септември, когато се влоши с 0,9%, като очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение с 0,2 на сто. На годишна база производството забави очаквано темпото си на растеж до 0,6% от 1,3% месец по-рано.

Месечното понижение на производството през октомври се дължи в най-голяма степен на спад с 1,5% при производството на потребителски стоки за недълготрайна употреба (такива като дрехи). В същото време обаче производството на дълготрайни стоки (такива като автомобили и хладилници) нарасна с 1,5%, производството на капиталови стоки (на машини и оборудване) - с 1,0% и енергийното производство - с 0,8 на сто.

Индустриалното производство в целия Европейския съюз се понижи през октомври с 0,3% на месечна база след спад с 0,7% през септември, като на годишна база забави своя растеж до 0,5% от 1,3% през предишния месец.

Индустриалното производство отчете най-солиден спад на месечна база в Ирландия (спад с 3,6%), следвана от Швеция (понижение с 2,9%) и Люксембург (с 2,2%), докато най-солиден ръст беше отбелязан в Дания (скок с 4,7%), Гърция (с 4,5%), Литва (с 2,7%) и Латвия (с 2,5%). Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Гърция (повишение със 7,0%), Латвия (с 6,7%) и Словения (с 6,6%) при най-солиден спад в Ирландия (с 6,5%), Малта (с 5,7%) и Люксембург (с 2,2%).

Според Евростат индустриалното производство в България обаче нарасна през десетия месец на годината с 0,4%, заличавайки септемврийския спад от 0,3 на сто. По този начин се запазва тенденцията в сила от месец май насам, при която се редуват месеците на влошаване и на подобрение на производството.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през октомври с 2,9%, но след като през септември се повиши с цели 3,5% (най-солиден растеж от юли насам). Трябва да се има предвид, че производството в нашата страна се намира в непрекъснат растеж на годишна база от октомври 2014 година насам, като тази тенденция беше нарушена само веднъж – през май 2016-а, когато беше отчетен спад от 3,4 на сто, след който обаче беше възстановена позитивната тенденция на трайно повишение на индустриалното производство.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички