Индустриалното производство се свива в ЕС, но расте у нас

Индустриалното производство се свива в ЕС, но расте у нас
Източник: Getty Images / Guliver

През октомври индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейски съюз се влоши за втори пореден месец главно поради спад при производството на стоки с недълготрайна употреба, но в същото време производството в България отбеляза добър отскок, заличавайки спада от преходния месец, показват данни на Евростат.

Индустриалното производство в еврозоната се понижи през октомври с 0,1% спрямо септември, когато се влоши с 0,9%, като очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение с 0,2 на сто. На годишна база производството забави очаквано темпото си на растеж до 0,6% от 1,3% месец по-рано.

Месечното понижение на производството през октомври се дължи в най-голяма степен на спад с 1,5% при производството на потребителски стоки за недълготрайна употреба (такива като дрехи). В същото време обаче производството на дълготрайни стоки (такива като автомобили и хладилници) нарасна с 1,5%, производството на капиталови стоки (на машини и оборудване) - с 1,0% и енергийното производство - с 0,8 на сто.

Индустриалното производство в целия Европейския съюз се понижи през октомври с 0,3% на месечна база след спад с 0,7% през септември, като на годишна база забави своя растеж до 0,5% от 1,3% през предишния месец.

Индустриалното производство отчете най-солиден спад на месечна база в Ирландия (спад с 3,6%), следвана от Швеция (понижение с 2,9%) и Люксембург (с 2,2%), докато най-солиден ръст беше отбелязан в Дания (скок с 4,7%), Гърция (с 4,5%), Литва (с 2,7%) и Латвия (с 2,5%). Най-добър растеж на производството на годишна база е отчетен в Гърция (повишение със 7,0%), Латвия (с 6,7%) и Словения (с 6,6%) при най-солиден спад в Ирландия (с 6,5%), Малта (с 5,7%) и Люксембург (с 2,2%).

Според Евростат индустриалното производство в България обаче нарасна през десетия месец на годината с 0,4%, заличавайки септемврийския спад от 0,3 на сто. По този начин се запазва тенденцията в сила от месец май насам, при която се редуват месеците на влошаване и на подобрение на производството.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през октомври с 2,9%, но след като през септември се повиши с цели 3,5% (най-солиден растеж от юли насам). Трябва да се има предвид, че производството в нашата страна се намира в непрекъснат растеж на годишна база от октомври 2014 година насам, като тази тенденция беше нарушена само веднъж – през май 2016-а, когато беше отчетен спад от 3,4 на сто, след който обаче беше възстановена позитивната тенденция на трайно повишение на индустриалното производство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.