Производствените цени с лек спад на годишна база

Производствените цени с лек спад на годишна база
Източник: БГНЕС

Производствените цени в България се повишават през октомври спрямо месец по-рано, но бележат пореден макар и относително ограничен спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,6% спрямо септември, когато се повиши с 0,5 на сто. Повишение на цените се наблюдава в добивната промишленост - с 0,1% и в преработващата промишленост – с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ няма изменение в цените на месечна база.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през октомври с 0,7%, но след спад с 2,0% през септември, като цените в добивната промишленост се увеличават с 1,2%, а в преработващата промишленост – с 0,3%, докато цените при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ намаляват с 4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през десетия месец на 2016 година е с 0,4% над равнището от септември, когато беше отчетено повишение с 0,2% и регистрира понижение с 1,4% на годишна база (спрямо октомври 2015), но след спад с 2,4% през предходния месец.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, според който инфлацията (потребителските цени, или индекса CPI) в България се повиши през октомври с 0,2% спрямо септември и отчете спад на годишна база с 0,6 на сто.

Днешните данни за производствените цени все още не са ясна предпоставка за по-трайно измъкване на българската икономика от дефлацията и стагфлацията, в която тя се намира от октомври 2015 година насам.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.