Производствените цени се увеличават през февруари

Производствените цени се увеличават през февруари
Източник: iStock/Guliver

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 1.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, съобщиха от НСИ.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.0%, при производството на тютюневи изделия - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 1.3%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 20.2%, и в преработващата промишленост - с 8.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 22.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.8%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.1%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.