Промишлеността и строителството се оплакват от недостиг на работна ръка

Промишлеността и строителството се оплакват от недостиг на работна ръка
Източник: Getty Images / Guliver

Промишлеността усеща все по-остро недостигът на работна ръка. Такъв извод може да бъде направен на база последните данни на Националния статистически институт (НСИ) относно бизнес климата. Информацията касае август тази година.

Спрямо юли в сектора на промишлеността има 2,2% понижение на бизнес климата. Това се обуславя от по-резервираните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Недостигът на работна ръка е сочен за втория неблагоприятен фактор в сектора.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. На второ място е факторът „недостиг на работна сила”, чието негативно въздействие се засилва през последния месец. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, пише Агенция „Фокус“.

Недостиг на работна сила е и големият проблем в строителството. И в този сектор прогнозите за бъдещето са по-скоро мрачни, макар и не с чак такъв песимизъм, както в промишлеността.

Иначе като цяло спрямо юли бизнес климатът в България е считан за по-благоприятен, като повишението на индекса е 0,5%. Най-отчетлив оптимизъм има в сектора на търговията на дребно – 4,5% повишение на съответния индекс. В сектора на услугите също има оптимизъм – 1,9% увеличение на съответния индекс.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.