Промишленото производство със спад за първи път от 8 месеца насам

Промишленото производство със спад за първи път от 8 месеца насам
Източник: БГНЕС

Спад от 3,9% в промишленото производство отчитат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за първия месец на годината спрямо декември 2016 г. Намалението през януари на годишна база е 1,2%.

Тези числа слагат край на положителната серия от ръст в сектор „Примишленост“ през последните месеци на 2016 г.

През януари 2017 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 5,8%, и в добивната промишленост - с 1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 9%, показват данните.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 37,2%, производството на напитки и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 12%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини и производството на мебели - с по 5,8%.

На месечна база от НСИ отчитат ръст от 23,4% при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти. Производството на превозни средства, без автомобили, се е увеличило с 18,8%, а производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,3%.

На годишна база спад има в преработващата промишленост – с 3,7%. Оборотите в добивния сектор пък намаляват с 2,8%.

Драстичен спад на годишна база има при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 32,1%.

Производството на тютюневи изделия намалява с 27,2% през януари 2017 г. спрямо първия месец на 2016 г. С над 19% пък намаляват оборотите при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели.

От НСИ отчитат ръст на годишна база производството на превозни средства, без автомобили - с 13,5%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11,6%, производството на основни метали - с 1,5%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.