С близо 6% растат заводските цени

С близо 6% растат заводските цени
Източник: iStock/Guliver

През август производствените цени се покачват с 5.8% спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение с юли поскъпването е с 0.7%.

На годишна база увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 11.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.5%, и в преработващата промишленост - с 3.9%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 11.4%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.1%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4.9%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.7%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.5%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%.

В сравнение с юли по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.1%, в преработващата промишленост - с 0.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 1.1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.8%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%.

Вътрешен пазар

Цените за вътрешния пазар за година се вдигат с 5.9% като това се дължи основно на поскъпването при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.4%, в добивната промишленост - с 9 %, и в преработващата промишленост - с 3.1%.

За месец вътрешните заводски цени се повишават с 0.4%. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 3.2%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

Външен пазар

Заводските цени за външния пазар за година се увеличават с 5.5%. В преработващата промишленост увеличението на цените е с 4.9%. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 11.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10.9%. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 2.6%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.5%.

Спрямо юли повишението е с 1.2%. В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0.9%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.1%, и при производството на основни метали - с 0.8%, а намаление е отчетено при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.3%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.2%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.