България е на последно място по купуване на нови коли в ЕС на човек от населението за 2021 г.


България е на последно място по купуване на нови коли в ЕС на човек от населението за 2021 г.
Снимка: CarGurus

7471

България е на последно място сред страните от ЕС по брой на продадени нови коли на човек от населението през 2021 г., по данни на ACEA. На 1000 души от населението се падат едва по 4 нови автомобила, купени през 2021 г.

Цените на новите автомобили се увеличават, а производителите използват фини трикове, за да ги повишат, показват данните от ново проучване на автомобилния пазар в Европа. Едва 6 страни в ЕС, сред които и България, с ръст в продажбите на нови коли

Цените на новите автомобили в Европа

Всеки, който планира да си купи нова кола в периода на икономическа несигурност, трябва да се подготви за непредвидени разходи, прогнозира проучване, направено под ръководството на германския автомобилен експерт Фердинанд Дюденхофер. 

Немалко потенциални купувачи са били информирани, че трябва да са готови да платят повече за новите автомобили. "Fiat и BMW, например, спряха продажбите на евтини базови варианти на популярните си модели. Най-продаваният модел на Mercedes-Benz – GLS SUV, междувременно поскъпна с 10%", разкрива Дюденхофер. Огромен спад на продадените нови коли в България и Европа

Същевременно европейски автомобилостроители премахват отстъпката, от която купувачите на нови коли можеха да се възползват при покупка онлайн. Има ръст и на цените, които плащат купувачите на нови автомобили, взети на лизинг. Много автомобилни компании влагат повече ресурси в производството на луксозни коли, тъй като маржовете на печалба са по-големи спрямо компактните модели.

При кризата с доставките на електронни чипове компаниите влагат по-голяма част от ограничените количества компоненти, с които разполагат, в производството на луксозни автомобили, защото "от тях се правят добри пари".

"За момента, производителите все още могат да изпълнят получените многобройни поръчки за по-малки и по-евтини коли. Но тази картина скоро ще се промени, ако в допълнение към нарастващите цени на автомобилите, нараснат и лихвите по кредитите, а с тях и рискът от повишаване на необслужваните потребителски заеми", смята експертът.

В много европейски страни е отчетено значително поскъпване на новите коли с двигатели с вътрешно горене, пише изданието motor1.com. В Германия, Италия, Франция, Нидерландия, Италия, Обединеното кралство и Норвегия средната цена на нов автомобил с двигател с вътрешно горене през 2015 г. е 35 500 евро. През 2022 г., по данни до юни, средната продажна цена на дребно достига 44 101 евро. Още по-скъпа е покупката на нов електромобил, средната цена на новите модели в Европа е 55 821 евро. Пазаруваме нови коли с най-бърз темп от всички в ЕС

Цените на новите коли в САЩ

Ситуацията на пазара на нови автомобили е твърде сложна, особено в Европа и в САЩ, отбелязва motor1.com.

Проучване на консултантската компания Jato Dynamics, специализирана в сферата на автомобилната промишленост, сочи, че средната цена на дребно на новите коли с двигатели с вътрешно горене е скочила с 14% в САЩ между 2015 и 2022 г., без да се отчитат отстъпки и държавни субсидии. Тя се е повишила от 39 143 долара през 2015 г. до 44 641 долара (43 852 евро) през 2022 г., увеличение от над 5000 долара за 7 години. Още по-скъпи са електрическите автомобили в САЩ – средно 63 864 долара (62 736 евро). 

Поради повишаващите се цени на новите коли и пикапи, някои от собствениците им зад Океана все повече задлъжняват, съобщава Reuters. Средният заем за покупката на ново моторно превозно средство в САЩ е достигнал рекордните 40 290 долара (39 578 евро) през второто тримесечие на 2022 г., обяви миналата седмица компанията за анализи и данни в сферата на кредитирането Experian. Средната месечна вноска по заем за покупката на нов автомобил нараства през второто тримесечие на годината с 15% на годишна база до 667 долара, по данни на най-новия доклад на Experian за финансирането на автомобилния пазар в САЩ. 

Как влияят по-високите цени на покупката на нови автомобили?

Продажбите на нови автомобили в ЕС са намалели с 14% през първото полугодие спрямо същия период на 2021 г., съобщи през юли Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), цитирана от AFP. През първите 6 месеца на тази година са продадени около 4,6 млн. нови автомобили, като големите пазари отчитат двуцифрен спад, най-вече заради продължаващия недостиг на микрочипове.

Най-рязко е понижението в Италия – 22,7%, следвана от Франция - 16,3%, Германия – 11%, и Испания – 10,7%. Подобен е и спадът на британския автомобилен пазар – 11,9%.

Продажбите в България обаче са се увеличили с 13,3% спрямо същия период на 2021 г., показват данните на ACEA. Между януари и юни у нас са регистрирани 14 639 нови коли при 12 926 през първите 6 месеца на 2021 г. Данните само за юни обаче показват намаление с 1,2% на продажбите на нови автомобили в България сравнено със същия месец на 2021 г. Голям ръст в продажбите на нови коли в България

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички