Край на опашките в КАТ за регистрация на кола


Край на опашките в КАТ за регистрация на кола
Снимка: БГНЕС

29937

Синият талон за шофьорите е абсолютно излишен и ще отпадне в максимално кратък срок. За регистрация на кола вече няма да се чака часове в КАТ, а по-голямата част от процедурата ще се случва онлайн. Вече няма да е нужно да носим някои удостоверения по гишетата. Премахват се и печатите на администрацията. Това са част от приоритетите, които разкри новият министър на електронното управление Божидар Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Планираме отпадане на синия талон, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. Никой няма да може да ви разходи през целия град и накрая да каже: ама тук има кръгъл печат, сложете и квадратен", обясни Божанов.

Синият талон няма да се изисква при проверка от пътни полицаи – те вече разполагат с необходимата база данни, където да проверят дали имаме право да шофираме, или не.

За да се осигури по-бърза регистрация на автомобил, пък ще може да се запазва онлайн час за канал. Всичко останало ще може да се плати онлайн – такси, включително екотаксите, за обработка на документи. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР – изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП (Годишен технически преглед, б.р.) в 7-дневен срок. Така че да не се трупат опашки в КАТ, обясни министърът. Регистрираме кола само с платен местен данък

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липса на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това може да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие", посочи Божанов. 6 хартиени удостоверения вече няма да бъдат искани от гражданите и бизнеса

Електронната идентификация ще е другото нещо, което ще стартираме. Имаме обещания в максимално кратки срокове – до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл. Дори по-удобно е да бъде в телефона", обясни Божанов. По думите му тази услуга ще бъде много по-удобна от електронния подпис.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички