Екостикерите и синият талон може да отпаднат


Екостикерите и синият талон може да отпаднат
Снимка: iStock

18836

Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен технически преглед, да отпаднат. Такава промяна в Закона за движение по пътищата предлагат 19 депутати от "Демократична България". Всички коли задължително ще са с еко стикер

Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, шеф на новата парламентарна комисията по дигитализация и електронно управление. Вероятно затова в мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че той е напълно ненужен, тъй като съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР.

"Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора", пише в мотивите. Вносителите смятат, че използването на отнетия талон като инструмент за плащане на глоба по наказателно постановление е грешен подход, пише вестник "Труд".

"На практика така се въвежда административно наказване за неплатена глоба по предишно наказателно постановление (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени глоби не е правомощие на МВР, а на НАП", допълват народните представители от "Демократична България".

Махане на синия талон

Проект за махане на синия талон с почти същите аргументи вече внесоха и депутати от групата ИБГНИ. В проекта на ДБ се предлага още и отпадане на екостикерите с чип като скъпи и излишни. Предлага се данните за екологичните категории на автомобилите да се въведат в централизирана база и изобщо да няма никакви лепенки за технически прегледи. Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена дистанционно и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява, коли да бъдат клонирани и т.н. Засичат висока скорост по екостикерите

"Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка", допълват вносителите. И предлагат данните от техническия преглед автоматично да се прехвърлят при смяната на регистрационния номер на автомобила. Заради екостикерите: Плащаме повече за годишен технически преглед

Според Мария Капон от ИБНИ синият контролен талон е българска приумица, която е напълно излишна в дигиталната ера, в която живеем. С изменение в Закона за движение по пътищата те предвиждат данните за контролните точки на водачите да се съхраняват в регистър, воден от министъра на вътрешните работи.

"При създаден и действащ в реално време единен регистър, използван за проверка от МВР, е безпредметно използването на картончета, в какъвто и да е цвят", твърдят вносителите. Те подчертават, че сега контролният талон създава сериозни проблеми на гражданите, когато трябва да бъде възстановен.

"Липсата на контролен талон довежда до допълнителни глоби и наказателни постановления, а използването му за контролни функции от страна на МВР е отживелица, която създава репресия върху гражданите, отнемаща време в чакане на опашки пред гишета за възстановяването на неговата принадлежност", пишат в мотивите си от "Изправи се БГ! Ние идваме".

Според тях синият талон не може да служи за мотивация за заплащането на пътните глоби. "Лошата събираемост не може да се наказва допълнително, като се създават пречки за всички граждани в Република България, със съмнителен ефект от прилагането им. Създава се и допълнителен корупционен механизъм на проверяващите на пътя за "осигуряване" на прозорец и невписване на допълнително постановление", обясняват депутатите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички