Най-продаваният автомобил в света през първото тримесечие - Tesla Model Y


Най-продаваният автомобил в света през първото тримесечие - Tesla Model Y
Снимка: iStock

3457

Силното търсене в Китай помогна на електрическия Model Y на Tesla да оглави глобалните общи продажби през първото тримесечие, сочат данни на консултантската фирма JATO, цитирани от Reuters.

В периода януари-март Tesla е продала 267 171 броя Model Y, от които 94 469 броя са доставени на клиенти в Китай, 83 664 – в САЩ и 71 114 в Европа. На базата на общите продажби на компанията САЩ остават най-големия ѝ пазар.

С над 40 000 продадени бройки през март Model Y се превърна в най-продавания автомобил в Европа за първото тримесечие като това е първият път, когато модел на Tesla отчита такова постижение, гласи отделно проучване на Dataforce.

Model Y е лидер в глобалните продажби, следван от Toyota Corolla, Toyota Hilux, Toyota RAV4 и Toyota Camry, сочат данните на JATO. Model Y е единствената изцяло електрическа кола в класацията.

Старши анализаторът на JATO Фелипе Муньос очаква Model Y да е най-продаваният автомобил в света и за цялата 2023 г. на фона на ценовите намаления, които компанията предприе.

„Разширеното производство в заводите на Tesla край Берлин и в Остин, Тексас, както и облекчаването на проблемите във веригите на доставка и увеличеното търсене на електромобили подкрепят продажбите на Model Y“, смята Муньос.

Анализаторът на Barclays Дан Леви има опасения, че Tesla зависи твърде много само от 2 модела – Model Y и Model 3 и добавя, че Tesla може да се нуждае от повече модели и варианти, за да разшири своя пазарен дял.

От началото на годината Tesla агресивно намалява цените, като подчертава интензивната конкуренция, с която се сблъсква, особено в Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Tesla вече не е най-печелившият автомобилен производител. Кой е новият?

Рекорд: Tesla Model S измина 1 500 000 км

Топ 10 на най-големите автомобилни компании в света

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички