Не пускат колата на технически преглед, ако има глоба заради винетка


Не пускат колата на технически преглед, ако има глоба заради винетка
Снимка: iStock

16910

Занапред превозните средства няма да бъдат допускани до годишен технически преглед, ако собственикът има неплатена глоба за ползване на републиканската пътна мрежа. Тази и други промени в Закона за пътищата бяха пуснати в четвъртък за обществено обсъждане от регионалното министерство.

Ако става дума за лек автомобил, това означава, че собственикът му е пътувал извън населено място без винетка и е издаден е фиш за глоба, но той не я е платил. Информация за нарушенията ще се обменя между сервизите и Националното толуправление, пише вестник "24 часа". Как шофьорите да проверят имат ли неплатени глоби?

От няколко години насам автосервизите, в които се правят периодични технически прегледи, имат право да върнат колата и ако собственикът ѝ не си е платил местния данък. Миналата година с промяна в Закона за движение по пътищата на тях им бе вменено и да не пускат на преглед кола при липса на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Такава проверка може да се прави от месец насам, защото оттогава информационната система на сервизите е била свързана с тази на Гаранционния фонд.

Липсата на технически преглед на практика спира колата от движение, защото пътната полиция има право да прибере талона на колата, включително и на пътя. От редовен годишен технически преглед са освободени единствено новите леки автомобили за първите 3 години от придобиването им.

Друга съществена промяна в закона поправя несправедливост, която върви още от въвеждането на електронните винетки за леки автомобили у нас преди 3 години.

При грешно въведен регистрационен номер на колата собственикът ѝ вече ще има право безплатно да прави до една поправка на до два символа, отделно от това - и да коригира еднократно категорията на превозното средство и държавата на регистрация, ако ги е сбъркал. Ако случайно автоматичната система за следене на трафика му е наложила глоба с фиш, тя се елиминира и няма да се стига до издаване на наказателно постановление, пише още в промените. Без да знае: Шофьор е глобен 50 пъти за объркана винетка, дължи 4000 лева

Ограничението да се допуска поправката само на до два символа се прави, за да се премахнат злоупотреби с прехвърлянето на винетка от една кола на друга, тъй като вероятността в един номер с 8 символа да се сбъркат повече от 2, без това да е нарочно, е много малка. Какво се случва с е-винетката при смяна на собственика на колата?

В закона изрично е записано, че срокът на валидност на винетката не може да се коригира и че поправките важат само напред във времето. В момента Законът за пътищата не дава възможност винетката да се коригира, ако при въвеждането на данните е направена неволна грешка.

Проверка на вестник "24 часа" през лятото на 2020 г. показа, че за 18-те месеца от въвеждането на електронните винетки в началото на 2019 г. около 20 000 шофьори са попадали в категорията нарушители, независимо че са платили съвестно тази пътна такса. Грешката им е била, че са сбъркали регистрационния номер на колата или нещо друго. Освен че не могат да си възстановят парите, те не могат и да обжалват наложената им глоба.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин забрани със закон техническия преглед на колите

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички