Nissan закрива най-големия си завод в Европа


Nissan закрива най-големия си завод в Европа
Снимка: Nissan Motor

17619

Японската компания Nissan Motor е решила да закрие завода си в Барселона, което ще остави без работа около 3000 души, съобщи испанското правителство. Това е част от плана на автомобилния производител за преструктуриране на бизнеса му по света, който включва съкращаване на производството с 20%.

В завода, който трябва да затвори през декември, работят около 2400 души, а с обслужващите звена те достигат 3000. По-голям е само заводът на Nissan във Великобритания, която вече не е член на ЕС, но до края на годината остава част от единния пазар.

В Барселона се произвеждат основно електрически микробуси и пикапи. Фабриката и в момента работи доста под капацитета си, което предизвика протести на работници, стачкуващи от началото на месеца, припомня Reuters. Когато научиха за затварянето на завода, разгневените работници запалиха гуми и скандираха "война" пред предприятието в Барселона.

"Срамно е, че мултинационална компания като тази ще ни изостави в средата на пандемията от COVID-19", казва пред AFP 54-годишният Джорди Карбонел, който работи в Nissan от 32 години.

Той признава, че през последните години се е чувствал "излъган" от ръководството. "Никой производствен обект не е печеливш без достатъчен обем на производство и тук просто го оставят да умре", изтъква Карбонел.

Испанското правителство призова японците да потърсят други варианти, вместо да закрият най-големия си завод в континентална Европа. "Съжаляваме за това и ще направим всичко възможно, за да го предотвратим", заяви външният министър Аранча Гонсалес Лая пред Reuters. През януари управляващите увериха, че работните места в завода за са гарантирани, след среща с представители на Nissan.

Правителството може да разговаря с други автомобилни компании за завода, а Испания има привлекателни активи за "всеки бизнес, който желае да произвежда автомобили", увери министърът.

Според испанските власти инвестиране в предприятието би било по-евтината алтернатива. Закриването на фабриката ще струва на Nissan 1 млрд. евро, твърдят още от правителството на социалиста Педро Санчес.

Каталунското регионално правителство също призова Nissan да преразгледа решението си и заяви, че е предложило на производителя автомобил пакет от 100 млн. евро помощ за производство на нови модели, но не получило отговор.

Това би било над 25-те млн. евро публична помощ, които японската компания е получила през последните 15 години от регионалните власти, заяви Ангелс Чакон, висш служител на Каталуния, отговарящ за бизнеса.

Затварянето на завода и съкращаването на персонал са част от плана за преструктуриране на бизнеса на Nissan, който предвижда намаляване на годишните разходи с 2,8 млрд. долара. Автопроизводителят понесе тежък удар и за пръв път от десетилетие отчете годишна загуба в размер на 376 млн. долара.

"Нямаше жизнеспособно решение за бъдещето на фабриката в Барселона", каза председателят на Nissan в Европа Джанлука Де Фичи, визирайки намаленото производство в завода.

Два по-малки завода на Nissan в Северна Испания ще останат отворени.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички