Основни съвети как да шофирате правилно в горещо време


Основни съвети как да шофирате правилно в горещо време
Снимка: iStock

5568

Екстремните летни температури отново станаха част от ежедневието ни, а с тях и проблемите, докато управляваме автомобилите. Изследванията сочат, че около 80% от хората не могат да се адаптират към високите температури.

Климатиците

През летните горещини климатиците са особено полезни в автомобилите, защото температурите в тях се повишават почти двойно. Затова и лекарите предупреждават шофьорите, че трябва да спазват някои правила.

Ако в колата е включен климатикът, трябва да се внимава разликата между температурата навън и в автомобила да не е по-висока от 5°C, за да не предизвикаме температурен шок на тялото, пише "24 часа".

Повечето хора са склонни да охлаждат купетата на колите и домовете си с над 10°C по време на екстремни горещини, което не е безобидно. Първо, защото организмът физиологично не може бързо да се адаптира към температурния стрес, ако в колата е 20°C, а като излезете на горещия асфалт, е около 40.

Сърцебиене, слабост, треперене, световъртеж може да възникнат като реакция от големите амплитуди. В такива случаи трябва незабавно да потърсите сенчесто място, да седнете и да пиете вода на малки глътки. Бутилките с негазирана вода или неподсладен (студен) чай трябва да са с вас през лятото.

Преди да излезете от автомобила, отворете малко прозорците и изчакайте тялото да се адаптира към времето навън възможно най-безболезнено. При климатиците трябва да се внимава при шофиране да не духат въздух директно към очите на водача, защото лесно води до инфекции на синусите и ушите.

Шофьорите трябва да имат предвид и че при високи температури автомобилът създава парников ефект, тъй като е изложен на слънчевите лъчи. Салонът се загрява по-бързо, а това може да доведе до изгаряне на предното стъкло и на стъклата на другите врати.

Когато става въпрос за паркиране, трябва да търсите възможно най-сенчесто място. Дори цветът на автомобила не е без значение през лятото, така че черното и колите в по-тъмни нюанси спрямо белите или пастелните варианти ще се сгорещят по-рано. Но няма да има голяма разлика, ако колите стоят на слънце по-дълго.

 

За да предотвратите възможни изгаряния от прегрял волан и арматурно табло, препоръчително е да използвате сенник за предното стъкло и капак на волана. Ако нямате такива, опитайте се да ги покриете с бял памучен чаршаф или кърпа, преди да излезете от автомобила, а останалите седалки покрийте с по-издръжлив плат, защото кожената тапицерия може да причини изгаряния.

Здравословни проблеми

Хората с респираторни проблеми (астматици, с бронхити, алергици) трябва да обърнат специално внимание на възможността от вдишване на по-тежки миризми заради лятното почистване в автомобила, при които заедно с горещия въздух, може да предизвика пристъп. Средства, които не дразнят носа, очите с миризмата си, може да бъдат намерени в специални отдели в магазините за здравословни храни. Трябва да купите и продукти за защита на пластмасови, т.е. гумени и електронни части в автомобила, които изсъхват и се напукват под топлината на слънчевите лъчи

Лекарите съветват винаги в колата да имате мокри дезинфекционни кърпички за ръце и за почистване на интериора на автомобила.

За да избегнете евентуални здравословни проблеми заради климатичните условия през лятото, лекарите споделят, че трябва да се адаптирате. Според специалистите по време на внезапни промени във времето може да има промени в кръвното налягане, пулса и киселинно-алкалния статус в тялото. Това може да повлияе на състоянието на съзнанието, появата на болки в гърдите, а при сърдечно болни дори по-сериозни състояния (инфаркт).

Така нареченият психологически стрес, причинен от високите температури, може да бъде катализатор за съществуващо заболяване, особено за хора с коронарни заболявания.

Високите температури на въздуха и продължителното излагане на топлина с недостатъчна защита (по-широко облекло, шапка, работа на сянка) често водят до нарушения в телесния баланс дори при здрави хора.

Най-често това са топлинни крампи на мускулите на ръцете и краката, които се появяват заради физически стрес в жегата. След това човек се изпотява обилно, докато телесната му температура е нормална. 1 литър вода, леко осолена (1 чаена лъжичка сол) трябва да се изпие за час, за да компенсира загубата на сол в тялото.

Топлинното изтощение се среща по-често при по-възрастните хора и повече при приемащите диуретици. В отговор на високата външна температура на въздуха сърдечносъдовата система се пропуква и внезапно се появяват слабост, гадене, световъртеж, повръщане, припадък и др. Кожата е студена и покрита със студена пот, кръвното налягане е ниско, телесната температура е понижена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Светът е на прага на най-горещия период в историята си

2 млрд. души по света са застрашени от смъртоносни жеги в следващите десетилетия

Как да шофирате по лоши пътища?

19 много важни съвета за колата ви в зимни условия

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички